čtvrtek 12. listopadu 2015

Čtvrteční recenze (17)

Krásný den přeji,
ozývám se po týdnu, protože jsem byla zavalena školou, prací a povinnostmi. Čím víc se mi toho hromadí, tím víc bojuju se svou zapomnětlivostí. Zvlášť pokud chce člověk zkombinovat více činností - škola, práce, blog, osobní život - bojujete s tím někdy také? Dnes vám ukážu mého pomocníka, který mi tento boj velmi ulehčuje. Jistě ho většina z vás zná, i já jsem ho poprvé použila už před několika lety, ale až nedávno jsem se k němu vrátila a zjistila, kolik skvělých možností nabízí.



Řeč je o aplikaci Evernote, kterou využívá již přes 150 milionů uživatelů. Někteří z vás ji možná mají v telefonu již mezi základními aplikacemi, ale nikdy jste přesně nevěděli, na co ji použít. S tím vám doufám dnes pomůžu.

Hned zpočátku vyzdvihnu, že Evernote je dostupný pro Android, iOS i Windows Phone. A nejen to. Abyste ke svým poznámkám a obsahu měli přístup odkudkoliv, lze se připojit i online přes počítač nebo si stáhnout program pro Windows.

A teď tedy již k tomu, čím vám může být aplikace užitečná. Slouží jako organizér a úložiště pro všechny vaše poznámky, myšlenky, úkoly i důležité dokumenty nebo články. Prostě cokoliv, co vám prolítne hlavou nebo někde uvidíte a potřebujete si to zapamatovat. Co aplikace umí si můžete prohlédnout na následujících třech screenshotech. V základní verzi, která je zdarma, můžete každý měsíc nahrát až 60 MB svého obsahu. Další dvě rozšíření se pak platí a nabízejí další vychytávky, bez kterých se ale dá obejít.


Hlavní funkcí je tedy ukládání poznámek. Z hlavní obrazovky se snadno dostanete do nabídky, kde lze vybrat, zda vložíte poznámku textovou, napíšete ji ručně nebo třeba vyfotíte. Snadno zde lze vložit i přílohu, například obrázek, pdf, word apod. Vytvářet si však můžete i odšketávací seznamy úkolů pro jednotlivé dny.

Líbí se mi i funkce fotografování vizitek. Pokud chcete načíst nějaký kontakt, stačí skrz aplikaci vizitku vyfotit a veškeré informace se vám samy načtou. Takto načtený kontakt si můžete ponechat jak pro užívání jen v aplikaci, nebo snadno přenést do kontaktů v telefonu.


Další důležitou funkcí je ukládání článků z webových stránek. Pokud jste na telefonu, stačí v prohlížeči vyhledat možnost "sdílet -> přidat do Evernote" a celý text se vám nahraje do aplikace, kde si ho pak můžete upravovat, vkládat poznámky apod.


Toto můžete samozřejmě provádět, i když jste na počítači. Stačí si do prohlížeče stáhnout doplněk Clip to Evernote a pak se jedním kliknutím dostanete do nabídky, kde si vyberete, zda chcete přenést celý článek, zjednodušený článek (osekaný od zbytečností) nebo třeba jen screenshot. Na následujících obrázcích je vidět článek na webu a článek přenesený do Evernote.


Evernote se mi hodí i když prohlížím blogy a něco mě zaujme. Třeba tady jsem si na jednom z mých oblíbených blogů všimla produktu, který bych si ráda pořídila, a tak jsem si přímo z článku vytvořila screenshot. Do screenshotů si můžete přidávat různé šipky, popisky, znaky a další maličkosti, co se určitě hodí.

Pro rychlý přístup k psaní poznámek či dalším funkcím je možné dát si přímo na displej widgety.
 

Super funkce, a zvlášť když pracujete ve škole nebo v práci v týmech, je pracovní chat. Tam se můžete spojit, chatovat, a sdílet různé dokumenty či poznámky. Tyto sdílené dokumenty může jakýkoliv z členů chatu upravovat aniž by si je musel stáhnout - prostě je v aplikaci otevře, upraví a zase zavře. Přidávání osob do chatu funguje skrz jejich email.


Zmínit musím i funkci POST-IT, pomocí které snadno přenesete své kartičky s poznámkami do aplikace. Stačí je vyfotit a aplikace si je sama ořízne a vloží do vybraného zápisníku. V rozšířené verzi umí Evernote převést ručně psaný text a dokáže vyhledávat i v takto vyfocených poznámkách (o vyhledávání budu psát o kousek níže).
 

Veškeré takto vložené poznámky, články, fotografie a další věci se uspořádávají do zápisníků. Můžete mít takových zápisníků kolik chcete. Já jsem si vytvořila jeden hlavní, kam si zapisuji běžné věci, a pak zápisník Diplomka, kde shromažďuji veškeré články a dokumenty, ze kterých budu čerpat. A musím říct, že pro diplomku je to opravdu skvělý pomocník, protože si rovnou můžu zvýraznit části článků, které použiji, a vepsat si poznámky.

A abyste pak rychle našli nějakou poznámku, můžete využít vyhledávání. Stačí napsat slovo a aplikace prohledá veškerý svůj obsah a najde přesně to, co potřebujete.


Celkově je tedy aplikace opravdu skvělým pomocníkem. Snadno se používá, je praktická a parádně udělaná. Navíc je v češtině. Základní verze je tedy zdarma, ale pokud byste chtěli rozšířenou verzi, nejlevnější to nebude. Evernote Plus stojí 400 Kč ročně a Evernote Premium 855 Kč ročně.

Líbí se vám aplikace? Už jste ji zkoušeli nebo ji používáte?

Připomínám také, že probíhá giveaway. Pro účastníky mám navíc slevu 15 % na předměty osobní ochrany při zadání kódu SABRE (odkaz na stránky zde). Sleva platí od zítřka, 13. 11. 2015, do 18. 12. 2015.

 

23 komentářů:

  1. Evernote sama používám a musím uznat, že je fakt super :) A zrovna včera jsem si na tebe vzpomněl, našla jsem tip na super aplikaci ;) http://mobil.idnes.cz/aplikace-safety-guard-zavola-pomoc-i-nahraje-dukazy-fx5-/aplikace.aspx?c=A151105_171018_software_nyv

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super! A je to hezké propojení mých recenzí a poslední giveaway. :) Děkuji za poslání. :))

      Vymazat
    2. No, právě, to bylo hned první, na co jsem si vzpomněla, jak by se to ještě hezky vyjímalo k tvým pomocníkům do kabelky :)

      Vymazat
  2. Ale veď na to, že máš napísať pravidelnú recenziu si si spomenula :) Ja niekedy zistím svoje povinnosti až vtedy, keď ich niekto užsplnené vyžaduje : škola :) Pekný článok, pre mňa inšpirácia, aby som si aplikáciu zaobstarala!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na recenze si pamatuju, protože mě baví je psát. :D Ale se školou už je to horší, no. :) Děkuju. :))

      Vymazat
  3. evernote som si viackrát stiahla a potom vymazala. hlavne kvôli tomu pamäťovému obmedzeniu. má strašne veľa dobrých funkcií, ktoré sa mne osobne páčia, ale nevyužila by som ich (napr to s tým prenensím článkov a pod). Na plánovanie mám viac menej diár a pero, a v telefone aplikáciu diaro pre núdzový prípad :) taktiež google má aplikáciu keep, ktorá má super dizajn, i keď neoplýva toľkými funkciami ako evernote. :) ale pekne si to zhrnula :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já diář pořád zapomínám - to si mi s telefonem nestane. :D A poslední dobou na telefonu dělám čím dál více věcí. Na Keep kouknu. Děkuju. :)

      Vymazat
  4. Evernote jsem zkoušela, když jsem hledala ideální poznámkový blok. Pak jsem ale apku smazala, protože nešlo vypíchnout důležité body a připnout si je na hlavní obrazovku v mobilu, což je pro mě důležité. Vidím ale, že jsem tuto apku vůbec nevyužila tak, jak jsem mohla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pomocí widgetů jde dát na hlavní obrazovku, ale ty úplně hlavní věci mi taky vypíchnout nejde, no. :/ Evernote má opravdu hodně funkcí, ale ne každému se hodí. :)

      Vymazat
  5. Tak túto aplikáciu nepoznám, ale vyzerá veľmi zaujímavo a hlavne veľmi nápomocne ! :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  6. Tak patřím zřejmě mezi ty, kteří mají tuhle aplikaci jako základní, ale vůbec netuší jaké jsou její možnosti! :D Jednou jsem měla snahu aplikaci prozkoumat, ale nějak mě to nechytlo tak jí dám ještě jednu šanci! :)

    SweetElis

    OdpovědětVymazat
  7. ja uprimne evernote moc nemam rada, stale preferujem viac klasicky diar:)

    Pozyvam na GA k 6 vyrociu blogu tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2015/10/6-blogove-narodeniny-najvacsia-blogova.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dář pořád zapomínám, takže se snažím držet zápisky v zařízení, bez kterého se nehnu. :D Děkuju za pozvání, mrknu k tobě. :)

      Vymazat
  8. Very interesting blog ! I like it so much ! nice pics, keep working dear !

    www.madamedaria.blogspot.com if u like my blog, you can follow me i will follow you back

    OdpovědětVymazat
  9. nikdy som o nej nepočula :) ale vyzerá to zaujímavo
    Jane´s World

    OdpovědětVymazat
  10. Hey, nice post. I use Evernote with the subjects in which I use a computer, because it's easier to take down notes.
    I am following your blog via GFC and Bloglovin and I would love it if you followed me back, thanks :3

    thisblogbelongstosabi.blogspot.com
    Walking Freckle

    OdpovědětVymazat
  11. Skvelý článok ! Aplikáciu nepoznám, ale vyzerá zaujímavo :)

    accessoriesforbeauty.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář