čtvrtek 19. listopadu 2015

Čtvrteční recenze (18)

Krásný den přeji,
ruku nahoru všichni, kdo před spaním koukáte na televizi, do počítače nebo do telefonu. Já jsem toho pravý příklad. Dlouho do noci koukám do počítače, pak jdu do postele, usínám u puštěné televize a ještě k tomu koukám do telefonu. A pak se divím, že nemůžu usnout. Víte, proč se může po koukání do telefonu před spaním špatně usínat? Protože vyzařuje modré světlo, a to ovlivňuje biologický rytmus organismu. Uvolňuje se více hormonu serotoninu a brzdí se uvolňování melatoninu. Serotonin podporuje aktivitu člověka, melatonin vyvolává spánek. Následky modrého světla mohou trvat až dvě hodiny a proto můžete mít obtíže s usínáním.

Zdroj
Modré světlo vyzařují LED žárovky, počítač, televize nebo třeba i telefon. A kvůli telefonu píši samozřejmě tuto recenzi. Existuje totiž jednoduchý způsob, jak se zbavit modrého světla právě z něj. Já na to používám aplikaci Twilight.
 
Princip je jednoduchý. Aplikace podle denní doby a slunečních cyklů filtruje modré světlo, které váš telefon vyzařuje. Namísto ostré záře pak budete koukat do jemně načervenalého displeje, který je pro oči mnohem mírnější a příjemnější. Rozhodně se vím pak nestane, že se uprostřed noci kouknete na telefon a vypálí vám to oči, jako se to stávalo mně. :D
 
Filtry si můžete nastavit přesně tak, jak je vám to příjemné. Na dalších screenshotech můžete vidět některé z možných nastavení. Sami si upravíte jas, intenzitu barvy a teplotu. Třetí screenshot ukazuje novinku aplikace, která naopak modré světlo ještě zesílí a tím nabudí organismus.


O aplikaci se přitom nemusíte starat. Po prvním stažení jen nastavíte časové pásmo, ve kterém se nacházíte - podle toho aplikace pozná, kdy se stmívá. Potom, také sílu výše zmíněných filtrů, a ona se pak sama každý večer spustí. A pokud zrovna filtr nechcete mít, stačí stáhnout prstem horní lištu telefonu a stopnout ji.


Aplikace je skvělá i když si večer chcete z telefonu nebo tabletu číst. Na dalších obrázcích se podívejte na variantu displeje s filtrem a bez filtru. Oceňuji také možnost velkého stažení jasu na minimum, tolik můj telefon sám nezvládne (i na minimum vždy večer poměrně hodně zářil).


Objevují se recenze, že negativem této aplikace je znatelnost filtrů. S tím já ale problém nemám, záleží vždy na tom, jak si inzentitu, jas a barvu sami nastavíte.
 
Twilight je zdarma a pouze pro Android. Ostatní operační systémy mají ale určitě velmi podobné aplikace. Například F.lux.
A pokud si říkáte, k čemu je blokování modrého světla z telefonu, když stejně před spaním koukáte do notebooku, tak mám ještě jedno doporučení. Zmíněný F.lux je možné stáhnout i do počítače.
 
Pokud tedy máte problém s usínáním, nebo jen chcete ulevit očím, rozhodně aplikaci doporučuji. Sama ji mám už dlouho a je dalším mým velkým pomocníkem.
 
Informace o modrém světle jsem získala zde.

26 komentářů:

  1. Neměla jsem ani tušení, že něco takového existuje. Hned jsem nainstalovala a je to super, takže perfektní příspěvek a děkuji za ulehčení mým očím :))

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto jsem nevěděla, že něco takového je. Děkuji za typ, který rozhodně uleví očím. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mám Windows Phone, tak doufám, že něco takové najdu i na něj. Většinou ty aplikace bývají podobné. Každopádně netušila jsem, že něco takového vůbec existuje :D. Děkuji za tip, určitě se bude hodit :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Windows by měl být i ten F.Lux. :) Vůbec není zač. :))

      Vymazat
  4. Ani jsem netušila, že nějaká takováhle appka existuje :) Rozhodně to může být super tak to taky určitě vyzkouším :)

    SweetElis

    OdpovědětVymazat
  5. I didn't know about this app, but it sounds like an interesting concept.

    Would you like to follow each other?
    kisses
    http://thepinkporcelaindoll.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  6. wow this is pretty interesting. I had no idea that this existed. thanks for the post.
    lovingyoume.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  7. Zajímavá aplikace :) každopádně já se většinou před spaním učím, což mě dokáže dokonale uspat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se nedivím, to je skvělý uspávač, mám to také tak. :D

      Vymazat
  8. Ja používam aplikáciu Filter modrého svetla pre Android a je to neskutočný rozdiel. Aj do notebooku som si stiahla čosi podobné Sunset. Je to dôležité aj preto, lebo to modré svetlo strašne človek preberá, čiže nič pre nespavcov.

    OdpovědětVymazat
  9. Tuto aplikaci mám staženou už hodně dlouho - vždycky jsem trpěla strašnýma migrénama a co jsem si ji stáhla a začala si na to dávat větší pozor, migrény jako zázrakem zmizely, takže všem vřele doporučuji :) Cappuccino Lover

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I na migrény působí? Tak to je skvělé, to jsem netušila, že by mohly být i z tohoto. :)

      Vymazat
  10. Tyto články mě baví, a např o této aplikaci jsem vůbec netušila, že existuje. Mám iphone a určitě se podívám jestli jsou nějaké podobné aplikaci i na Apple.:-)

    OdpovědětVymazat
  11. Very useful information, thank you for sharing, I have little idea about it and it really makes sense. I have stopped looking at screens before going to sleep and it has worked.

    WalkingFreckle
    thisblogbelongstosabi.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Yes, blue light could be terrible for the body and mind. :/ Thank you. :)

      Vymazat
  12. Já tedy musím říci, že usínám i vstávám s mobilem, což je šílený, ale je to tak :D ale, zatím s tím žádné problémy nemám, jen si tedy v obou případech musím vypnout jas na úplné minimum, jinak by mi to vadilo. Je to zajímavá aplikace, ale mám takový pocit, že by hodně dlouho trvalo než bych si zvykla a že by mi to bylo trochu nepříjemné :D nebo se třeba pletu a bylo to naopak :) uvidíme, možná to zkusím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě taky. Je to hrůza. A taky jsem si myslela, že mi to bude vadit a někdy mi to doopravdy i vadí, ale v takových chvílích to prostě vypnu a zapnu jindy. :)

      Vymazat
  13. Jej to je super, prave dnes som taak zle spala, teda ani len som nemohla zaspat a pred tym som bola na pocitaci....aj som myslela, ze to moze byt z toho, musim to hned vyskusat :)

    OdpovědětVymazat
  14. Jej to je super, prave dnes som taak zle spala, teda ani len som nemohla zaspat a pred tym som bola na pocitaci....aj som myslela, ze to moze byt z toho, musim to hned vyskusat :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář