čtvrtek 14. ledna 2016

Čtvrteční recenze (24)

Krásný den přeji,
tento týden jsem měla trochu problém najít aplikaci, kterou bych vám ráda ukázala. Zdálo se mi, že všechno užitečné jsem tu už měla. Pak jsem ale narazila na snad nejdůležitější appku, která by neměla nikomu v telefonu chybět. Jak asi napovídá úvodní obrázek, dnešní díl aplikací bude o první pomoci. Můžeme si namlouvat jak chceme, že se nikdy nedostaneme do situace, kdy budeme muset první pomoc poskytnout, ale bohužel k takovým událostem dochází a je lepší být připravený. Můžete s jistotou říci, že byste věděli, jak se v nějaké kritické situaci zachovat? Já tedy ne.

Nejdříve jsem si myslela, že účelem aplikace je pouze poskytnout vám rádu, když se dostanete do situace, kdy budeme muset někomu pomoci. Už jsem se viděla jak lovím v kapse telefon a čekám, než se mi aplikace načte. Má ale mnohem lepší účel.

Aplikace První pomoc je výsledkem práce Červeného kříže. Je dostupná zdarma pro Android a iOS. Je rozdělena do 5ti okruhů - Naučte se, Připravte se, V nouzi, Testy a Info.

V "naučte se" najdete  výukové lekce, jak se zachovat v různých situacích, a to od alergických reakcí, přes dušení, otravu, až po zlomeniny. Podívejte se sami na výčet na následujících screenshotech.



V "připravte se" najdete zase situace jako je agresivita, terorismus, únik chemických látek nebo co dělat, když začne znít siréna. Víte jak se v těchto situacích zachovat? V aplikaci je vše stručně a jasně vysvětleno. Někde jsou ke shlédnutí dokonce i krátká videa.


Záložka "v nouzi" obsahuje postupy pro urgentní situace. Přímo v aplikaci si tak můžete otevřít co dělat, když se například popálíte. Sama vám pak odpočítá i čas, po který máte mít popáleninu pod tekoucí vodou, nebo jedním kliknutím vytočí 155. Také zde samozřejmě naleznete co dělat u člověka v bezvědomí, když se začne dusit, a podobně.



Testy obsahují devět okruhů kritických situací, kde si můžete vyzkoušet, jak dobře teoreticky první pomoc zvládáte. Jsou velmi krátké, ale obsahují to nejdůležitější, co potřebujete vědět. Já jsem prošla všech devět během chvilky a celkem jsem se styděla, že nějaké základní věci nevím.
 



Za mě je tahle aplikace na jedničku a rozhodně doporučuju si ji stáhnout. Sama vím, jak jsem dohledávala informace o popáleninách na internetu, když se mi stala nehoda s cukrovou pastou, a všude psali něco jiného. Tady budu vědět, že je to z kvalitního zdroje a můžu všemu 100% věřit. Navíc všechno krásně pohromadě, přehledně uspořádáno. A nikdy nevíte, kdy se vám něco takového může hodit. :)

Stala se vám někdy situace, že jste museli poskytovat první pomoc?





 

25 komentářů:

  1. Gratuluju k překročení stovky odběratelů. To je super.
    První pomoc bychom měli zvládat všichni, já se obávám, že bych akorát omdlela :-( Aplikace rozhodně vypadá užitečně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) No já si myslím, že bys neomdlela.. že to člověka nakopne, aby pomohl. :)

      Vymazat
  2. Skvělý článek. Nevěděla jsem, že nějaká takováhla aplikace je a je to rozhodně super, protože se přiznám, že bych také určitě některé věci v kritické situaci nevěděla! Takže děkuji za skvělý tip a já jdu hned stáhnout!

    SweetElis

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Elis! :) JE to tak, no. A bojím se, že spoustu lidí to nevím. :/

      Vymazat
  3. Určitě užitečná aplikace, opravdu skvělý tip! :-) Sama nevím jak bych v takové chvíli zareagovala...
    http://verrygusto.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Já bych asi zmatkovala. Takhle budu mít alespoň nějaký základ. :)

      Vymazat
  4. To je naozaj dôležitá aplikácia :D skvelý článok :D
    Girl with pink nails

    OdpovědětVymazat
  5. Táto aplikácia je perfektná. Podľa mňa by mala byť povinná pre každého aspoň raz do roka :)

    Pozývam teba aj tvojich čitateľov na moju extra MEGA GIVEAWAY (4 súťaže v 1) v ktorej si môžeš zasúťažiť o poukážky ale aj o viac ako 40 pruduktov z kozmetiky, knihy či šperky

    OdpovědětVymazat
  6. Veľmi užitočná appka rozhodne pre každého z nás :)

    OdpovědětVymazat
  7. skvělá appka. Hodí se a aspoň se něco přiučíš :)
    Simma Blog

    OdpovědětVymazat
  8. Super užitečná aplikace, určitě ji vyzkouším:)
    FASSHION MIND

    OdpovědětVymazat
  9. Super užitečná aplikace, určitě ji vyzkouším:)
    FASSHION MIND

    OdpovědětVymazat
  10. no bohuzial je to naozaj potrebna aplikacia....ale kto by so to daval rad uz len do mobilu...( hlavne ked je zo vsetkeho vystraseny...ako ja ...)

    OdpovědětVymazat
  11. Tieto aplikácie mám rada, sú náučné a podľa mňa by mal ovládať každý z nás aspoň nejaké základy. Nikdy totiž neviete, čo sa môže v živote stať. :)
    Pozývam teba a tvoje čitateľky na môj blog:http: www.rebelliouslily.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  12. Je to určitě super, člověk který si s ní dal tu práci by si zasloužil pořádnou pochvalu. Je to určitě fajn hlavně pro lidi, kteří třeba nemají kurz první pomoci a tak :). Ale když se člověk dostane do krizové situace, tak bych si asi ani nejspíš nevzpomněl, že to v telefonu mám. Ale mám kurz první pomoci a už se mi stalo, že jsem byla u bouračky, takže jsem ihned začala přemýšlet, co jsem dělali v kurzu, ale věřím, že když si to člověk všechno pořád prostuduje z aplikace, tak mu to potom dost pomůže :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobře, že máš kurz první pomoci. Já si jím párkrát prošla - ve škole a v autoškole, ale nemůžu říct, že bych si z toho něco pamatovala. :/

      Vymazat
  13. První pomoc by měl umět dát každý, a nejradši bych ho zavedla mezi povinný předmět ve škole. Už se mi stalo, že se na ulici něco stalo a lidé místo aby pomohli, tak akorát jen zírali a špitali si. Já mám kurz zotavovacích akcí, jezdím jako zdravotník na tábory a naštěstí se mi ještě nepodařilo dostat do situace, že bych přemýšlela co dělat. Většinou ale šlo jen o krvácení, zlomeniny, oděrky apod. :)

    lifestyle and beauty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve školách by to bylo rozhodně potřebné. Tohle je jedna z nejdůležitějších znalostí. Ale ty jsi na takové situace připravená dokonale. :)

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář