čtvrtek 18. února 2016

Čtvrteční recenze (27)

Krásný den přeji,
projela jsem dnes vlakem kus republiky a přijde mi, že to počasí je celé bláznivé. Na Jihlavsku ošklivě, včera sníh, na Strakonicku zas krásně svítilo sluníčko. Jako by nám to slunce nemohlo svítit všude. :D Už aby tu bylo jaro. I když ne, děsí mě, že mám před sebou poslední semestr školy. Tedy už jen 12 týdnů, které utečou jako voda a jsou tu poslední státnice, obhajoba a pak jedna etapa života zamnou. Trochu smutné. Teda pokud ty státnice vyjdou, poslední dobou mi přijde, že jsem nějak mimo a všechno zapomínám (možná následek prvních státnic), každopádně předpoklady jsem k tomu měla už dávno. :D Proto mě potěšilo, když jsem našla dnešní aplikaci. Protože nejvíc se moje zapomínání projevilo s přibývajícími účty na různých internetových stránkách, sociálních sítích, aplikacích, internetových bankovnictvích, školních systémech, kreditkách a tak dále a tak dále, znáte to. Pak je skvělé, když jdete platit kartou a nevzpomenete si na PIN. Myslela jsem si, že to mám pod kontrolou, když jsem si všude dávala podobná hesla jen s drobnými změnami, ale čím více toho je, tím více se to plete. No určitě to znáte. Předmětem dnešní recenze je aplikace, která tento problém skvěle řeší.



Tou aplikací je Dashlane. Její úkol je jednoduchý. Naťukáte si do ní veškerá hesla a ona si je pamatuje za vás. Vždycky jsem byla k takovým pomocníkům skeptická. Co když ztratím telefon? Někdo mi ho ukradne? To bude mít pak přístup ke všem mým účtům? Řekla jsem si ale, že to zkusím a došlo mi, že jsem strach vůbec mít nemusela. Abyste se do aplikace dostali, musíte zadat své unikátní heslo. Musí to být poctivé heslo s velkými a malými písmeny, dostatečně dlouhé a nesmí chybět ani číslice. Pak už si budete muset zapamatovat jen tohle jedno heslo. A funguje stejně jako internetové bankovnictví. Když zhasne displej, aplikace se odhlásí, takže ani takto se vám tam nikdo nemůže dostat.


Po přihlášení vám aplikace nabídne nejběžnější stránky, kde máte svá hesla, jako je Facebook, Instagram, Spotify, Google, takže jejich zadání je velice snadné. Poté si můžete přidat sami další stránky, nebo PINy ke kartám a podobně.

A to není jediná věc, kterou aplikace ovládá. Můžete si skrz ní nechat vygenerovat i nová unikátní hesla, která dostatečně zabezpečí vaše údaje. Jediné co se mi nelíbí je, že se mi s aplikací stáhl i nějaký prohlížeč a samostatně nejde odinstalovat. Ale když jsem si nastavila, aby mi vše otevíral Chrome, tak už mě neotravuje.


Chytrá věc je také propojení aplikace s počítačem. Ve chvíli kdy to uděláte si aplikace dokáže veškerá hesla natahat a uložit sama. Potom stačí najet na internetovou stránku kde máte účet a aplikace vás sama přihlásí. Také si můžete do aplikace vložit své doklady a ona vás upozorní před 3 měsíce před vypršením jejich platnosti. No umí toho spoustu. :)

V základní verzi můžete stahovat zdarma na Android a iOS, Windows Phone opět bohužel ne. Ale fakt, Windowsáci, jdou vám vůbec nějaké aplikace? :D


Já si appku v telefonu rozhodně nechám. Jediné čeho jsem se bála je zabezpečení, ale to mi přijde opravdu dostatečné. A co vy? Hodí se vám? Pamatujete si svoje hesla? Nebo těmto aplikacím nevěříte?

17 komentářů:

  1. Já mám pamatováka na nutná hesla, piny, kódy a podobně, takže spoléhám na svoji hlavu :) K zapisování hesel někam nemám moc důvěru :)

    Ili Libertad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, já taky neměla. Ale když začne selhávat paměť, chce to hledat jiná řešení. :D

      Vymazat
  2. Hesla si zapisuju do sešitu, protože si je všechna nepamatuju. Piny mám dva a každou chvíli si je spletu:-) do te aplikace bych něco svěřila, ale ne vše

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bych se bála, že ztratím i ten sešit. :) Jojo, svěřit aplikaci jen něco, když se člověk bojí, je rozumné řešení. :)

      Vymazat
  3. Já mám s hesly podobný problém jako ty :D ..vždycky si dávám podobné hesla a pak nevím, které patří k čemu, klasika :D Tahle aplikace se zdá být jako skvělý pomocník, ale asi bych se stejně bála, že by se někdo ke všem mým heslům dostal :(

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, a asi nebudeme samy. :D Tomu rozumím, jako jediný řešení vidím nedávat si tam ta opravdu důležitá hesla. :)

      Vymazat
  4. Aplikace vypadá dobře, a i když věčně nevím, které heslo mám k čemu, tak si aplikaci asi nestáhnu, nemám k tomu nějak důvěru :/ Každopádně to může výt super pomocník :)

    SweetElis

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) No to chápu, taky jsem k tomu měla nedůvěru. :)

      Vymazat
  5. Osobne by som si ju nenainštalovala, ale znie to zaujímavo, fakt teraz sú appky už na všetko :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, to jsou. Samotnou mě to pořád dokola překvapuje. :D

      Vymazat
  6. Vyzerá to naozaj zajímavo, no nemám už na ňu v telefóne nejak pristor :(

    Pozývam teba aj tvojich čitateľov na moju extra MEGA GIVEAWAY (4 súťaže v 1) v ktorej si môžeš zasúťažiť o poukážky ale aj o viac ako 40 pruduktov z kozmetiky, knihy či šperky

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Myslím, že tuto aplikaci potřebuju! :D Moje hesla jsou z větší části pořád stejná, maximálně s nějakými čísly a písmeny navíc. Na hesla mám takový speciální deníček/diář, ve kterém jsou všechny vypsané.. taky super věc. :)

    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, v diáři mi to právě vždy přišlo nebezpečné. Mám je tam taky napsané, ale v kódech. :D

      Vymazat
  9. Závidím, že máš tak dobrou paměť! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Cestování vlakem napříč různým počasím moc dobře znám :D A ten poslední semestr ti snad i závidím, já jsem teď v druhém, ale v červnu plánuju udělat přijímačky jinam a vrátit se tak hezky na úplný začátek :D Ta aplikace vypadá fakt dobře, já se dneska marně snažila přihlásit do internetového bankovnictví, ale bohužel :D :D Takže o ní budu určitě uvažovat :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář