pondělí 16. května 2016

Výprava s expedičním jídlem

Krásné pondělí všem,
vždy mě zajímalo, jak asi může chutnat ta strava, co si sebou berou baťůžkáři a další cestovatelé. Podle vzhledu to totiž nikdy nevypadalo příliš lákavě. A tak při nabídce od e-shopu affekt.cz jsem místo po něčem z toho velkého množství outdoorového a sportovního vybavení sáhla po expedičním jídle. Nejsem totiž žádný sportovec, ale něco z dobrodruha se ve mě najde. :D A hlavně jsem si řekla, že se jistě najde spoustu z vás, které by stejně jako mě zajímalo, jak to s tou stravou vlastně je.

A tak jsme se s kamarádkou ve stylu Reese Witherspoon ve filmu Wild (kdo neviděl, doporučuji) vydaly do parku na expedici. Stejně jako nad Reese nad námi někteří kroutili hlavou (ano, chápu, že to bylo asi z jiného důvodu), ale prostě jsme to chtěly mít se vším všudy.  Akorát na rozdíl od ní jsme krosnu napěchovanou věcmi vyměnily za kabelku a mini baťůžek, a co se nevešlo jsme vzaly do ruky, a taky jsme na rozdíl od ní měly ve vařiči správné palivo.


E-shop nabízí dvě značky expedičního jídla a já dostala na vyzkoušení obě - od Mountain House jsem měla možnost ochutnat Chicken Korma, od značky Travellunch Hovězí po maďarsku s nudlemi. Jedná se vlastně o dehydrovanou stravu, vymražené jídlo je zbaveno vody a tím, že ho pak zalijete horkou vodou, se změní do původního stavu.



Pro představu toho, co je uvnitř, přidávám i nutriční hodnoty a složení:


Chicken Korma na 1 porci
Energetická hodnota: 564 Kcal
Bílkoviny: 33,4 g
Karbohydráty: 32,6 g
Z toho cukry: 8,5 g
Tuky: 31,4 g
Z toho mastné kyseliny: 7,7 g
Vláknina: 8,1 g
Sodík: 0,3 g
Alergeny: mléko, kousky ořechů, hořčice
Složení:
rýže (24%), cibule, kuře (14%), nakládaná rajčata (rajčata, rajčatová šťáva, kyselina citrónová), smetana (8%), jogurt, Korma Curry pasta – (rostlinný olej, voda, sušený kokos, cukr, koncentrovaný rajčatový protlak, sůl, zázvor, koriandr, kmín, cibulý prášek, kurkuma, paprika, kukuřičná mouka, koření (obsahuje hořčici), kyselina octová, kyselina mléčná)
Trvanlivost 5 let


Hovězí po maďarsku na 100 g:
Energetická hodnota: 421 kCal
Bílkoviny: 12 g
Sacharidy: 57 g
Tuky: 15 g

Složení:
těstoviny (pšeničná semolina, vejce, sůl), palm. olej, hovězí maso 7 %, opékaná cibulka 1,7 %, paprika, sušená rajčata, sůl, slun. olej, koření, přírodní aromatické látky, maltodextrin, droždí, karamel. sirup, upravený škrob, bylinky, cukr. Obsahuje le­pek.


Tak jsme vzaly vařič, hrnec, ešus, vodu a šly jsme. Cestou jsme se ještě stavily pro něco na zapití a nesly jsme si i cupcake jako dezert. Přivést vodu k varu trvalo celou věčnost, pořád si nejsme jisté, jestli za to mohlo málo plynu, špatný hrnec nebo ten vítr. Volný čas jsme trávily sledováním veverek a vyřezáváním lžičky z kůry, protože jsme samozřejmě zapomněly něco, čím bychom to mohly jíst. Připadala jsem si jako kdysi na táboře. A i přes divné pohledy kolemjdoucích jsme si to strašně užívaly. Už jsme si asi zvykly, že nejsme úplně normální.



Příprava jídel je jednoduchá. Stačí přímo do pytlíku nalít určené množství vody, zavřít a nechat nějakou chvíli být. Přesný počet minut se dočtete na obalu. V téhle fázi musím vyzdvihnout jídlo od Mountain House. Uvnitř sáčku byly rysky kam až máte nalít vodu, což se někomu, kdo netuší kolik vody dal vařit (náš případ), celkem hodí. A taky je jejich sáček uzavíratelný, na rozdíl od Travellunch, kterému musíte vrchní část smotat.


A teď už se dostáváme k části, kvůli které tu dnes vlastně jsme. Vzhledově to opravdu nic extra není, to se musí nechat. Obzvlášť to Chicken Korma. A s tím Chicken Korma co mám tak ráda v indické to má společnou asi jen tu barvu. ALE - asi hodně záleží na tom, co od toho očekáváte, protože já očekávala opravdu málo - chuťově to nebylo tak strašné, jak to vypadá. První sousto bylo zvláštní, rozhodně by to chtělo dosolit (sůl jsme ale samozřejmě sebou neměly), druhé už bylo lepší, a i když jsem chtěla ochutnat jen málo, tak jsem nakonec snědla půlku ešusu. :D Vyjídala jsem maso, to bylo dobré. Kamarádka měla úplně jiný názor, ale to je určitě tím, že moc nemusí kari! :D

U hovězího po maďarsku jsme to trochu nevychytaly s vodou (to ty chybějící rysky). Dochucené ale bylo mnohem lépe, než Chicken Korma. Chuť byla výraznější, trochu mi to připomínalo takové ty polévky Bistro v kelímku, až na to, že tady byly kousky masa a výživově je tohle samozřejmě taky úplně někde jinde. 


Za mě ale obě jídla prošla - kdybych byla totiž někde na výpravě, tak pro mě bude důležité, že se to dá jíst a že doplním nějaké ty živiny. Jak dlouho na tom člověk vydrží je už asi věc druhá, zvlášť takový rozmazlený rypák, jako já. :D Více se ale stejně přikláním k Mountain House. Mnohem více se mi líbí složení a funkční provedení balení, a věřím, že po dosolení by to bylo mnohem lepší.

Tímto děkuji affekt.cz za poskytnutí expedičního jídla. Pokud by vás zajímaly ceny, podívejte se na stránky eshopu. A mrkněte i na další věci, najdete například oblečení na cestování, kvalitní české čepice, nebo třeba dárek pro nějakého outdoor nadšence.

A napište mi do komentářů, jestli jste už někdy expediční jídlo zkoušeli. A rozhodně doporučuji někdy takhle vyrazit s vařičem do přírody. Je to fajn relax a tak trochu návrat do minulosti. :)


20 komentářů:

  1. Veľmi zaujímavý a netradičný príspevok. Som rada, že ti takéto jedlo zachutilo

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý nápad :) já jsem asi ani nevěděla, že něco takového existuje :)

    OdpovědětVymazat
  3. Expediční jídlo jsem nikdy nezkoušela a obdivuji vás, že jste se tak vydali s vařičem mezi lidi do parku, já osobně bych si asi připadala divně :D Každopádně to jídlo ve výsledku nevypadá zas tak hrozně a pokud se to dalo jíst tak je to ještě lepší! :) A musím také pochválit lžičku, která se vám podařila vyřezat opravdu krásně :D :)

    SweetElis

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. MY už jsme si tak nějak zvykly. :D A děkuju za pochvalu! :D

      Vymazat
  4. Zatím jsem to ještě nikdy nezkusila, ale vypadá to fajn :)
    K&M Style

    OdpovědětVymazat
  5. Super článek! Takové akce mám moc ráda!
    Beauty by K. - aktuálně probíhá narozeninová soutěž!

    OdpovědětVymazat
  6. jeej tak toto by mi nenapadlo, super test :D

    OdpovědětVymazat
  7. Nikdy by mě nenapadlo, jak skvěle se budu bavit u podobné recenze! :-D
    U vyřezávání lžičky a rozmazleného rypáku jsem se tu chechtala už vyloženě nahlas :-D :-D
    Skvělý článek! :-D
    Bebe

    OdpovědětVymazat
  8. Ja sa teda priznam ze nikdy :) ale preco nie, skusila by som :)
    Pozyvam na velku predletnu GIVEAWAY, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2016/05/rexona-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na cesty je to opravdu fajn. Také jsem na expediční jídlo předtím nikdy nenarazila. :)

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář