pátek 4. listopadu 2016

Potřebuji vypnout! Jak na to?

Určitě to všichni znáte. Ležíte večer v posteli, snažíte se usnout, hlavou se vám ale honí spoustu myšlenek: co jste měli dnes udělat, co musíte udělat zítra, na co jste zapomněli, nepříjemnosti, co vás čekají, a tak dále. Já mám nyní například těžkou hlavu z hledání práce - čekají mě pohovory, jsem z nich nervozní, přemýšlím o tom, jestli to vůbec zvládnu. Nakonec vždy usnu, ale přijde mi, že když s těžkou hlavou usínám, ráno se s ní i probouzím. A pak to neovlivňuje pouze spánek. No a dneska, když jsem nemohla spát, přemýšlela jsem o věcech, co by mi mohly pomoci vypnout a vyčistit si hlavu před spaním. Ráda bych se o tyto jednoduše proveditelné pomůcky s vámi podělila, a budu ráda, když se i vy podělíte semnou a komentáři napíšete, co zaručeně pomůže vám.


1) Relaxační koupel
Popravdě mě uklidňuje i samotný obrázek. Hezky teplá koupel a pár svíček mi pomůže vypnout a nepřemýšlet nad tím, co mi dělá těžkou hlavu. K tomu ještě nějaká hezky voňavá pěna do koupele, pustit oblíbenou hudbu, a jsem v ráji. Jen kdyby mi tak někdo tak hezky nazdobil vanu a naházel do vody okvětní lístky.
Zdroj
2) Seznam úkolů
Aneb přenesení úkolů z hlavy na papír než jdete spát. Já se snažím vypsat si vždy večer vše, co následující den potřebuji udělat. Pak si to za mě pamatuje můj diář a já nemusím před spaním myslet na to, že mě tíží nějaké úkoly.
Zdroj
3) Čerstvý vzduch
Podzim je krásná doba na procházky. Miluji ty barvy a popadané listí, mlhavá rána. Stačí se trochu přiobléct, aby mi nebyla zima, a pohyb v kombinaci s čerstvým vzduchem udělá s mojí myslí divy. Okamžité zlepšení nálady téměř zaručeno.
Zdroj
4) Meditace
Popravdě jsem si k ní ještě cestu nenašla. Ale poslední dobou všude čtu, jak je oblíbená mezi celebritami. Jennifer Aniston, Julia Roberts... Sama jsem si při docházení na jógu vyzkoušela, jak jen chvilka soustředění se na svoje tělo dokáže člověku pročistit hlavu. Vždy jsem odcházela nabitá novou energií. Až budu cítit, že mám hlavu až moc zatěžkanou myšlenkami, a ani procházka nepomůže, tak se začnu meditací zabývat více.
Zdroj
5) Kniha před spaním
Číst si před spaním pro mě znamená přenést si myšlenky úplně jinam - myslet na problémy, které mají hrdinové v knize, a ne na ty svoje. A nebo vytáhnout motivační knihy a uvědomit si, že vlastně moje problémy jsou malicherné a zvládnu je levou zadní. Někdy mě kniha dokonce večer uspí, samozřejmě ne tím, že by byla nudná, ale asi právě soustředěním se jen na děj a nepřemýšlením nad blbinama. :)
Zdroj
7) Mléko s medem
Od malička zaručený způsob jak zklidnit nervy a lépe usnout. Navíc mi moc chutná. Jen se mi tedy málokdy chce jít si ho udělat, když nemůžu usnout.
Zdroj
8) Žádné modré světlo
Tohle je spíše prevence, než pomoc. Někomu může dělat při usínání potíže modré světlo, které vyzařují telefony a jiná zařízení. Myslím, že nejsem sama, která má telefon v ruce těsně před usnutím. Našla jsem na to ale vychytávku. Slyšeli jste o aplikaci Twilight? Dělala jsem na ni recenzi. Přečtěte si článek, pokud vás toto téma zajímá. :)
Zdroj
A to je ode mě vše. Budu opravdu ráda, když se v komentářích podělíte o to, co pomáhá vám. A těším se na vás u příštího článku. :)

21 komentářů:

  1. Já mám taky někdy problémy s usínáním. Hlavně ve zkouškovém nebo celkově před testy, když jsem nejen nervózní, ale ještě nejsem fyzicky unavená, když se celé dny jen učím. Bohužel řešení jsem ještě nenašla, protože mám čas maximálně na krátkou procházku a ta mě dostatečně neunaví :D Často si ale večer řeknu, že už se nebudu učit do poslední chvíle, jak jsem to dělávala dřív, ale vyhradím si třeba poslední hodinu na zábavnější čtení třeba v podobě blogů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je taky dobré řešení, člověk se alespoň hezky odreaguje. :)

      Vymazat
  2. Tiež mám často problém zaspať a toto sú síce jednoduché, ale zato účinné tipy. Super post:)
    pieces of me

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek, také mám často problém usnout, je to vážně nanic, takže děkuji za tipy :)

    OdpovědětVymazat
  4. Veľmi pekný článok, takto nejako si relax a vypnutie predstavujem tiež, knihy pred spaním čítavam bežne, lepšie viem potom zaspať. Filter modrého svetla mám zapnutý vlastne permanentne aj cez deň, vždy na to nejako zabúdam a aj na notebooku mám nejaký vcelku fajn. Meditovať tiež neviem, ale chcela by som sa to naučiť no len moja myseľ ťažko vypína.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. Filtr na notebooku je taky super, bereš to zodpovědně. :)

      Vymazat
  5. Občas se mi stane, že mám problém usnout a to i když jsem třeba unavená. Ale většinou tedy odpadnu a spím :)

    BLOG: Kosmetická taštička

    OdpovědětVymazat
  6. Tak o tej aplikácii som ešte nepočula,no vyzerá veľmi zaujímavo! A ostatné veci sú tiež skvelé typy, mne veľmi pomáha kniha, no niekedy potom rozmýšlam chvílami, že by som chcela mať taký život ako hrdinovia v nej.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já asi čtu jiný typ knih, protože bych takový život mít nechtěla.. :D Asi to bude tím, že si libuju ve sci-fi a Kingovi. :)

      Vymazat
  7. Tipy jsou to skvělé, snažím se je dodržovat i já, ale ne vždy jsem tak úplně úspěšná.. Drřím palce při pohovorech! :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  8. odkedy chodím do práce, a spávať okolo 21,20 tak nemám problém zaspať :) ani vstať skoro :)

    OdpovědětVymazat
  9. Taky jsem měla problémy s usínám a je to dost nepříjemné se třeba dvě tři hodiny převalovat v posteli. Být sice k smrti unavená ale přesto nemoci usnout.

    Toto zafungovalo u mě..
    Před spaním otevřít okno a vyštit vzduch. Nejíst před spaním cukry a vyhýbat se modrému záření. Občas jsem si hodinu před spaním šla zacvičit, když byl fyzicky klidnější den (tělo bylo fresh ale mysl unavená) Když to bylo obráceně, že jsem měla fyzicky unavené tělo, tak jsem si zase šla luštit sudoku nebo křížovky. Za žádnou cenu nedoporučuji číst si v posteli nebo provádět jinou aktivitu. Zpočátku mi také pomohlo, když jsem si před spaním pouštěla mluvenou knihu (může být i dlouhé CD). Neustále to samé vždy od stejného začátku. První dny jsem ji poslouchala, pak už jsem ji znala nazpaměť a ani ji moc nevěnovala pozornost a ani mě už nebavila, tak jsem při ni začala usínat čím dál rychleji. Nyní mi stačí v duchu si vzpomenout na tu knihu a v duchu opakovat co v ní je a během pár minut jsem KO a to i během dne. Dokážu prospat třeba 14 hodin i více nebo jít spát v šest hodin když je ještě světlo. Probouzím se odpočatá s čistou hlavou bez starostí.

    OdpovědětVymazat
  10. Já mám problémy s usínáním vždy kvůli škole. Momentálně třeba před těžkou zkouškou, na kterou prostě neumím. Spoustů triků znám, leč mi nepomáhají, když jde o pořádný stres. Ale meditace mě zajímá a vždy jsem se ji chtěla naučit, jen nějak ne a ne srovnat myšlenky. Tak se k tomu třeba dostanu.. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Každý by měl někdy nějak relaxovat a uvolnit se. Já mám dvě malé děti a náročnou práci, takže prostor pro odpočinek moc není. Vyřešila jsem to tak, že jsem si na doporučení kamarádky objednala CBD olej z cibdol a ten mi pomáhá, abych byla celkově v klidu, což se promítlo i do zlepšení spánku.

    OdpovědětVymazat
  12. Kdybych objevila dříve tento web a s tím si objednala z konopné kapky, tak bych byla určitě mnohem více v pohodě. To víte, potřebuji něcona uklidnění když dělám s těma smradama na střední škole. Ještě k tomu učiliště, to vás opravdu sedřou z kůže.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář