středa 11. ledna 2017

Originální narozeninový dárek | Jak vyrobit piñatu

Občas mě chytne záchvat kreativity,
když se to stalo naposledy, vyrobila jsem kamarádce na narozeninovou oslavu piñatu. Má ráda tučňáky a bláznivé věci, a tak vznikl tento roztomilý dutý tučňák, jehož údělem od začátku bylo skončit na podlaze mezi vystřelenými konfetami s roztrženým břichem a vnitřnostmi povalujícími se všude okolo. Ale předtím sklidil mnoho poklon a obdivů. A jeho vnitřnosti následně také. Byl totiž plný bonbonů, lízátek a dalších sladkostí všech tvarů a velikostí, dostatečné zásoby dětských tetovaček, samolepek, knírů a jednoho růžového chapadla. Sen každého dítěte. A nebo nás  přerostlých dětí. Jsem si jistá, že vás nápad s piñatou zaujal. V článku se dozvíte, jak se taková krása vyrábí.
Překvapilo mě, kolik lidí ani nevědělo, co to piñata je. Je pravda, že v Česku moc rozšířená není. Takže pro ty, co tápou nad cizím slovem - piñata se často používá právě na oslavách, kde je zavěšena do vzduchu, a oslavenec se zakrytýma očima a baseballovou pálkou má za úkol rozmlátit ji tak, aby vylítl poklad, co je v ní ukrytý. Ve většině případů právě sladkosti. Může mít všelijaký tvar či velikost. Nazdobíte si ji podle sebe. Pokud si na výrobu netroufáte, našla jsem v Česku několik e-shopů, které ji za poměrně vysoké ceny nabízejí, nebo existují i lidé, kteří vám ji vyrobí na zakázku. Nebo napište mně. :))

Je to tedy způsob, jak potěšit oslavence a zároveň mu dovolit vybít si trochu agrese. Jen dejte pozor, aby oslavenec v záchvatu boje nezasáhl hosta, jako se to stalo nám.
Samotná výroba piñaty je vlastně celkem jednoduchá. Jen to chce čas a trpělivost.

Co budete potřebovat:
  • nafukovací balonky
  • Hercules
  • noviny
  • čtvrtky
  • krepový papír
  • nůžky
  • motouz
Bříško i hlavu tučňáka jsem dělala zvlášť. Základem obou částí těla je nafukovací balónek. Na tělo hodně nafouknutý, na hlavu méně. Záleží na vás, jaký mezi nimi chcete mít velikostní rozdíl.

Pak si rozstřihejte noviny. Budete je lepit na balonek, a to ve třech vrstvách. Nejvíce se mi osvědčilo nastříhal na delší úzké pruhy.

Co se týče lepidla, ve mnoha návodech jsem se dočetla, že mám použít bramborový škrob.
Dopadlo to takhle:

Takže jsem zvolila Hercules. Ředila jsem ho lehce vodou a drželo to krásně. Každou vrstvu jsem raději nechala zaschnout do sucha, a následně je ještě potřeba všechny tři nechat doschnout přes noc. Potom už stačí jen prasknout balonek a vytáhnout jej ven. Otvor po balonku jsem rozšířila tak, abych jím protáhla ruku a mohla vložit veškerou náplň. Otvor v hlavě zase tak, aby mi hezky sedl na tělo.
Na spodní straně břicha a vrchní straně hlavy jsem propíchla dvě a dvě dírky, kterými jsem protáhla motouz a připevnila tak obě části k sobě. Ještě ale nijak nelepit ani neuzlovat! Motouzu odmotejte hodně, piñata se za něj později bude přivazovat. 
Takhle já nechávala doschnout. Musím říct, že to zapříčinilo mně i návštěvníkům mého pokoje několik silných leknutí. Sestra mi pak o víkendu psala, že ke mně potmě šla, a strašně se lekla, že je to dětské tělíčko.
A teď to hlavní - nazdobení piñaty. "Srst" tučňáka je vytvořena z krepového papíru. Ten jsem nejprve nastříhala na dlouhé pruhy, a každý z pruhů pak z jedné strany nastříhávala na asi půl centimetru dlouhé proužky. Ale nedostřihnout až do konce. Pruh pak musí vytvořit střapatou srst. - viz. zelený pásek na obrázku. Horní část se následně potírá lepidlem a na piňatu se lepí od spoda nahoru.

Nalezený obrázek pro how to make pinata stripes
Ostatní části - nožky, křídla a oči - jsem vystřihla ze čtvrtky. Nožky jsem polepila žlutým krepovým papírem, oči namalovala lihovkou a křídla polepila černým krepovým papírem a následně ještě i stejnými pruhy krepového papíru, jako jsem dala na tělo.
Co se týče zobáku, ten byl lehce obtížnější. Smotala jsem do kolečka pruh čtvrtky a následně oblepovala krepovým papírem, dokud jsem nedostala tvar, jaký jsem chtěla. Vše jsem přilepila Herculesem, křídla jsem přišila.

No, a pak už zbývá jen vycpat. Nezapomeňte, že po přidání vnitřností piñata pěkně ztěžkne. Vyberte motouz, který ji udrží. 
A na závěr už stačí jen připevnit hlavu. Já jsem si předem nastříhala a ohnula spodní část hlavy tak, abych ji mohla potřít lepidlem a přilepit k tělu. Je to vidět na fotce, kde piñatu držím v ruce. To by ale těžké tělo neudrželo, takže jsem navíc zauzlovala i motouz, který obě části spojoval, v místě kde vycházel z hlavy. 

Tipy na závěr:
  • Než přilepíte očí a zobák, připevněte si je k hlavě pomocí špendlíků, ať si hezky vychytáte jejich umístění.
  • Při upevňování ťapek byla užitečná oboustranná lepící páska.
  • Snažte se díry na motouz do trupu i hlavy propíchnout přesně uprostřed, jinak to bude později při připevňování hlavy dělat potíže.
  • Pamatujte na to, že se to stejně za chvíli rozmlátí, takže nepovedených maličkostí si nevšímejte. :)
Líbí se vám nápad s piñatou?

33 komentářů:

  1. Tak toto je brutálne super :) Určite to vyskúšam :) ja som vždy chcela maťtaketo niečo na oslave lenže sa to nedalo zohnať a teraz už to je u mňa nepodstatné, keďže nejem cukor. Ale takéto niečo by bolo podľa mňa super (domáce) lebo by som tam mohla dať aj vlastné sladkosti teda cukríky bez cukru ale aj napríklad nejaké tyčinky. Takže by si pochitili aj moji kamaráti a aj ja. Veľmi by ma ale zaujímalo koľko takáto pinata vydržala, čím ste ju rozbijali a koľko stala jej výroba aspoň zhruba

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Vydržela víc, než jsem čekala. :D Záleží jak dobře se trefíš, co. Menší zásahy vydržela obstojně a při posledním úderu velkou silou se rozletěla. A neupadla hlava, jak jsem čekala, ale opravdu se roztrhlo tělo, což je dobře.
      Na rozmlácení jsme měli mini verzi baseballky.
      Co se týče ceny, já jsem se vešla do 100 - 150 Kč, nevím přesně. Staré noviny jsem vzala doma, čtvrtky mám taky. Nejdražší je na tom to lepidlo. Jinak balonek a krepový papír koupíš za pár korun. :)

      Vymazat
  2. Moc hezký výsledek a originální nápad :) Mně to připomnělo trauma z dětství :D Měli jsem na základce někdy ve třetí třídě blázna třídního a ten po nás právě něco z balonků tohle technikou chtěl. Už vůbec nevím, co to mělo být, ale nějak mi v hlavě vyvstává myšlenka, že velikonoční vejce :D Začali jsme ve škole a veledílo jsme měli dokončit doma. Nevím, jestli jsem nestíhala nebo co, ale vím, že jsem hystericky řvala v obýváku a rodiče to museli dodělat za mě a právě táta používal ten škrob nebo nějakou podobnou směs :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :)) Promiň, že jsem ti připomněla trauma. :D Chudáci rodiče. :D

      Vymazat
  3. Ja by som bola rada keby ju mne niekto výrobi :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ježiiiš, to je boží!:D
    To stoprocentně vyzkouším.
    littlecapsule

    OdpovědětVymazat
  5. Perfektný návod a pre mňa práve včas, sestra má o štyri dni narodeniny, tak snaď sa mi to podarí c:
    Ďakujem krásne.
    ☾ fluidEscence

    OdpovědětVymazat
  6. Nene! To není jenom v amerických filmech ? :OOOO To je nádherné překvápko ! :))))
    www.littlepieceofmyhappiness.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  7. Ježín, tak po tomto som vždy túžila! Bodaj by mi to niekto urobil. Absolútne skvelý DIY článok, nič podobné som ešte nevidela :))

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Katty! :) Jakožto mého pravidelného čtenáře mám povinnost Ti oznámit, že můj blog přesídlil na jinou adresu! :) Více informací zjistíš na blogu původním - www.coffeewithdominique.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  9. Jé, tak to je super! :) Tohle znám snad jen z filmů, nikdy mě nenapadlo, že by se to dalo vyrobit i doma nebo koupit někde u nás :)
    LOVELY IMPERFECTIONS

    OdpovědětVymazat
  10. To je naprosto úžasný!!! ♥ Moc se ti to povedlo, tučňáček byl fakt roztomilý. :) Myslím, že to lidi takhle znají, ale jen si nepamatují název. :D Super návod. :) Jinak držím palce s hledáním práce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :)) Joo, je to možné, že si nepamatují jen název. :D

      Vymazat
  11. super nápad a veľmi pekne sa ti to podarilo :)
    Drew's Beauty

    OdpovědětVymazat
  12. Díky za tip, je to super! Až zas někdy nebudu vědět s čím přijít na párty, rozhodně po tom sáhnu. :) Piňaty jsem vždy zbožňovala v amerických filmech a nikdy mě nenapadlo si ji vyrobit. Díky moc! :)

    OdpovědětVymazat
  13. Wow to je nádhera :) obdivujem ťa, že sa ti do toho chcelo, je to naozaj riadna makačka :)

    TheDaniellaBlog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani nebyla, jen je to časově náročnější. :) Děkuju!

      Vymazat
  14. To se mi vždycky líbilo v těch amerických filmech a jako malá jsem to hrozně chtěla! :D No dobře, možná bych si do toho moc ráda flákla i teď :D

    OdpovědětVymazat
  15. Ty brďoo, tak to je párádní, připomíná mi to přesně ty scénky z amerických filmů. Jsi vážně šikovná, nevím jestli bych něco podobného zvládla dát vůbec dohromady :-D.
    Ennepenne.cz

    OdpovědětVymazat
  16. Tak to je skvělý nápad! Určitě ho využiji na nějakou narozeninovou oslavu! :)

    estervalcharova.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  17. Tak to je perfektní! Rozhodně si to musím někam napsat a udělat to. :) Jsi šikovná.
    Blog na zabití

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář