čtvrtek 9. července 2015

Čtvrteční recenze

 
Rozhodla jsem se pravidelně každý čtvrtek publikovat speciál zaměřený na aplikace. Tento týden to budou aplikace pomáhající lidem dodržovat pitný režim, který je teď v horkých letních dnech důležitější než kdy jindy.



Vybrala jsem celkem pět aplikací - Hydro Coach, Waterbalance, Aqualert, Carbodroid a Water Your Body.

Hydro Coach

Tahle appka u mě jednoznačně vyhrála. Zaujalo mě už prvotní nastavování, které bylo vtipně a efektivně zpracované. Akorát mi přijde, že mi spočítala nízký cílový denní příjem, podle vlastních výpočtů bych měla vypít přes dva litry denně.

Celý den mě pak bombardovala upozorněními. Ale ne jen obyčejným otravným zavibrováním a zvukem, ale přidala k tomu i popisek, který mne opravdu donutil napít se - podívejte se sami na následujícím obrázku. Dokonce z pitného režimu udělala takovou malou soutěž (Prodlení jen dvě sklenice; Máte odvahu! Pořád můžete dosáhnout...), chválila mě, když jsem se napila a napomínala, když ne. Pro mě ideál.
Aplikace má moc hezké uživatelské rozhraní, snadno se používá, dělá vám týdenní statistiky (měsíční pouze ve verzi PRO).V základní verzi je zdarma, verze PRO má neomezené záznamy, žádné reklamy, více podob "coachů", kteří vás budou hecovat a stojí 97 Kč.
Dostupná je ale pouze jen pro Android.

Waterbalance

Waterbalance mě zaujala zpočátku svým grafickým zpracováním, kdy každá vypitá sklenice zvedne vodní hladinu v těle, které je zobrazeno na hlavní obrazovce. To je ale asi tak vše. Přijde mi komplikovaný systém přidávání pití, kdy se musíte složitě proklikat (nejméně 4 kliknutí než přidáte jednu skleničku). Funkci ale plní.
Lépe mi alespoň vypočítala cílový denní příjem a neotravuje reklamou v dolní části obrazovky. V nastavení si stanovíte čas kdy vstáváte, kdy večeříte a kdy jdete spát a podle toho vám aplikace dává upozornění. Pokud by vás náhodou zajímalo, proč je voda důležitá, klikněte na "water info" a aplikace vám to řekne.
Od ostatních čtyř aplikací se odlišuje skutečností, že máte na výběr k pití různé druhy nápojů. Káva, čaj nebo alkohol vám množství vypité vody uberou.
Aplikace je zdarma. Dostupná pro Android a Windows phone (jediná z mých pěti aplikací, která je pro Windows).

Aqualert

Tato aplikace je také poměrně povedená.  Hned na začátku podle váhy vypočítá cílové množství vody denně (pro mě 2751 ml, což mi zase naopak přijde až moc - zvlášť když mám problém vypít ty dva litry). Toto množství si ale můžete libovolně podle sebe změnit. Opět nastavíte kdy vás má začít upozorňovat a kdy má přestat a pak už se jen necháte napomínat. Trochu mi trvalo, než jsem se v ní zorientovala, ale pak už je vše jednoduché.
Aby vás aplikace motivovala, vytvořila úkoly, které budete plnit pravidelným pitím potřebného množství vody - například po 25 dnech by se vám měla zlepšit pleť a svalstvo, a tak tam jako cíl je "Skin and Muscles" apod. Občas vám přitom aplikace zobrazí i různé tipy, rady  a ponaučení (naříklad "Keep a water bottle at your desk to drink regularly" nebo "An adequate amout of water daily reduce the risk of heart disease"). Postupem času se můžete dívat na vaši historickou "spotřebu doby", ale jen na týdenní bázi. V této aplikaci do pitného režimu můžete přidat také kávu nebo čaj, které vám ale vypité množství ani nezvýší, ani nesníží.
Základní verze je zdarma, PRO verze pro Android bez reklam stojí 44 Kč. Dostupná pro Android a iOS.

Carbodroid

Carbodroid  se mě po prvním zapnutí nezeptal na váhu a ihned mi nastavil denní cíl 1,5l vody. Cílové množství si sice můžete nastavit sami, ale pokud nevíte, kolik byste měli vypít, tahle aplikace vám neporadí. Nijak mě neohromilo ani uživatelské rozhraní a grafické zpracování. Někoho možná osloví opravdová jednoduchost používání. Funguje ale tak, jak má. Opět nastavíte časové období ve kterém vám bude připomínat, ať se napijete.

Na obrazovce je obrys Androida, do kterého během dne doplňujete podle svého pitného režimu vodu. A on se buď mračí, nebo směje. To je celé. Pokud chcete, můžete si ho přepnout do jiného "stylu" - např. sportovec nebo businessman, a on pak přidá jednu malou drobnost do svého vzhledu, třeba kravatu. Sledovat svůj pitný režim můžete na čtrnáctidenní bázi.
Aplikace Carbodroid je zdarma a bez reklam. Na první pohled je vidět, že je pouze pro Android. Vývojáři na ní pravděpodobně stále ještě pracují, takže je možné, že nás ještě něčím překvapí.

Water your body

Tuto aplikaci jsem sem zařadila převážně proto, že ji již několik let používám.  V době, když jsem si ji stáhla poprvé, mě opravdu donutila najet na správný pitný režim. Po čase mě ale začalo otravovat neustálé upozorňování, tak jsem ho vypnula se slovy, že už to zvládnu i bez něj. Nezvládla. Water your body je snadná na používání, vždy se mi velmi líbilo zpracování jednotlivých skleniček a hrníčků. Upozornění fungují stejně jako u předchozích aplikací. Má mnohem větší možnosti sledování historie vašeho pitného režimu a počítá průměrnou spotřebu vody na denní a roční bázi. Dokonce můžeze sledovat vývoj své váhy v čase, pokud ji do aplikace pečlivě zaznamenáváte.
Jediná věc, kterou vnímám jako chybu je, že káva normálně přidává množství vypitých tekutin. Jinak jsem byla s aplikací vždy spokojená a dokonce mi i nejlépe ze všech vypočítala cílové množství vody.
Aplikace je zdarma s otravnou reklamou, ale opět pouze jen pro Android.

Shrnutí

Nejvíce jsem spokojená s první aplikací - Hydro Coach, tu si v telefonu ponechám. Jako jediná bere ohled i na sport, při kterém musíte vypít samozřejmě ještě větší množství vody než obvykle. Pro Windows phone a iOS jsem toho bohužel moc nenabídla, ale "jablíčkáři" by mohli ještě vyzkoušet aplikaci "Hydro drink water" a vy s Windows phone zkuste "Water log" a budu ráda když dáte vědět, jaké ty aplikace jsou. :)

Příští čtvrtek vyjde další díl recenzí, tak si je určitě nezapomeňte přečíst. Zaměřím se pravděpodobně na aplikace sledující vaši stravu. Nebo máte jiné přání? Napište do komentářů a možná bude vyslyšeno. :)

Pokud se vám článek líbil a zajímá vás další, připojte se k pravidelným čtenářům mého blogu, potěší mě to.

14 komentářů:

  1. Měla bych si nějakou aplikaci v tomhle směru pořídit. Ohledně pitného režimu jsem strašná! :) Dej vědět, až budou výsledky :)
    K mému článku: Ale nepřizabila by ses ;) Je to náročné, ale má na to uplně každý :)) Moc ti děkuji z apochvalu, zahřálo mě u srdíčka, ani netušíš, jak moc mě to potěšilo.
    http://chaoticandglamour.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Evi, děkuji za návštěvu mého blogu, výsledky recenze aplikací na pitný režim už jsou hotové. :)

      Vymazat
  2. Já mám vyhlídnutou jednu knihu v knihkupectví, naprosto mě dostala, takže o ní možná i vyjde článek. ;) :)

    Měla jsem aplikace Drink water, ta byla naprosto úžasná! :3 Jenže teď mám Windows phone a tam ta aplikace bohužel není :( Zkusím se tedy kouknout na některou z tvých, doufám, že tam nějaká z nich bude :)

    http://janetsonrisa.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem sto let za opicema, protože tyhle "picí" apky vůbec neznám. super pro lidi, kteří nemají čas si to hlídat sami
    Jsi krasna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já sama si pitný režim opravdu neuhlídám a tak jsem si takovou aplikaci pořídila už dávno. Jestli zvládáš myslet na pití celý den, tak se nedivím, že je neznáš a závidím! :)

      Vymazat
  4. Ahoj :) Pěkný článek :) Teprve začínám, ale také píšu blog a byla bych moc ráda, kdyby ses na něj podívala, třeba něco pěkného napsala, nebo se stala čtenářkou :)

    http://missbloggeress.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Ježííš, ty jsi naprosté zlatíčko, Kači! :)
    Určitě vyzkouším Water log a dám ti vědět ;) i o knize ;)

    http://janetsonrisa.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Občas mám dny kdy piju hektolitry vody a někdy na to úplně kašlu, takže si ji jdu okamžitě některou z aplikací stáhnout ! Děkuju za tipy !! :)

    www.meadelaida.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem jablíčkář, takže to mám komplikovanější no :/ :) Ale celkově se mi tenhle článek dost líbil! :)) Těším se na další apkovej, hodně mě zaujal ten Hydro Coach :)
    http://chaoticandglamour.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, moc mě těší, že se ti článek líbil. Když jsem na netu hledala, jestli je Hydro Coach dostupný i pro iOS, našla jsem nějaké způsoby, jak ho tam dostat, kdybys ho moc chtěla vyzkoušet.
      Příště zkusím najít víc aplikací i pro ostatní platformy než je Android. :)

      Vymazat
  8. Já osobně používám na potréninkovou regeneraci s oblibou dnes velmi populární CBD produkty. Je samozřejmě zapotřebí vybrat kvalitního výrobce (je to podobné jako s běžnými suplementy), ale pokud vyberete správně, tak to skutečně funguje :-) Za sebe bych doporučil například prodejce https://www.cibdol.cz/ , kde objednávám už několik měsíců a jsem s výsledky velice spokojen ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář