čtvrtek 13. srpna 2015

Čtvrteční recenze V.


Strašně ráda spím!

Je to jedna z mých nejoblíbenějších činností. :D Poslední dobou jsem se ale občas budila unavená. Říkala jsem si, co jsem asi v noci dělala, že jsem se pořádně nevyspala? A tak jsem pátrala a našla jsem aplikace, které monitorují spánek.

Zdroj
V dnešním díle aplikací se podíváme na dvě - Sleep as Android a Sleep Better with Runtastic.


Jak to funguje? Telefon si v noci položíte na postel vedle sebe a on pak podle vašich pohybů, popř. zvuků zaznamenává, v jaké spánkové fázi se nacházíte. Můžete si nastavit chytrý budík, který vás pak ráno probudí během lehkého spánku a o to příjemněji se vám bude vstávat.

Sleep as Android

Už podle názvu je jasné, že tahle appka je jen pro Android platformu. Nicméně je vážně povedená. To ukazuje už 10 milionů stažení (z toho 500 tisíc si následně pořídili placenou neomezenou verzi).

Aplikace sleduje lehký spánek, hluboký spánek, bdění a REM fázi (ta fáze, při která se nám zdají sny). Pokud máte nastavený budík, aplikace vás probudí přesně ve chvíli, kdy vám to bude nejpříjemnější a přizpůsobí i hlasitost. Pokud například chcete vstávat v 7 hodin, aplikace v intervalu 6:30 - 7:00 vybere ten nejvhodnější okamžik. Mě například včera probudila v 6:45 (nebudu zapírat, že jsem si těch 15 minut ještě nedospala), ale bylo to opravdu krásné a "lehké" probuzení.

Ze sesbíraných dat samozřejmě aplikace vytváří statistiky, počítá váš spánkový dluh a mnoho dalšího. Upozorňuje vás také například, že je čas jít spát (otravné), může vám přehrát ukolébavky (velryby, pláž apod.) a také si můžete zapnout nahrávání chrápání či mluvení ze spaní (telefon zavibruje, když vás uslyší chrápat).

Pokud máte potíže se vstáváním a neustálým odkládáním budíku, můžete si zapnout funkci CAPTCHA, která vám nedovolí vypnout zvonění budíku dokud nevyluštíte jednoduchou hádanku.

Některé funkce jsou ale dostupné pouze v placené verzi, která stojí 79 Kč. Nicméně verzi zdarma stejně můžete používat pouze 15 dní.
Celkově se mi aplikace líbí, ale grafy mi oproti Sleep Better od Runtastic přijdou méně přehledné. Zpočátku jsem měla problém se v nich zorientovat.

Sleep Better with Runtastic

Runtastic určitě každý z vás zná - tvůrce mnoha fitness aplikací (běh, jízda na kole, cvičení a mnoho dalších). A jakmile se pohybujete na poli zdravého životního stylu, nesmíte opomenout ani kvalitní spánek.

Aplikace (1 milion stažení) má v podstatě shodné hlavní funkce jako Sleep as Android - monitoruje spánek a máte možnost nastavení chytrého budíku. Před spaním si navíc můžete nastavit, zda jste ten den pozdě večer jedli, pili kávu nebo například zda jste nebyli vystaveni stresu.

Telefon sleduje 3 fáze spánku - lehký spánek, hluboký spánek a bdění. V grafu vidíte také jak dlouho jste usínali.

Při zakoupení plné verze za 50 Kč je k dispozici také sledování závislosti vašeho spánku na fázi měsíce a další vychytávky. Se základní verzí si ale vystačíte a není omezená její doba používání. Budou vás jen otravovat reklamy.

Shrnutí

Vzhledem k tomu, že Sleep as Android je zdarma jen 15 dní, doporučuji spíše Sleep Better. Za vyzkoušení ale i tak stojí. Zpočátku jsem aplikace používala jen ze zvědavosti - je zajímavé vidět jak v noci spíte a kolikrát jste se probudili. Pak se mi to ale zalíbilo a ten budík je opravdu o mnoho příjemnější než běžný.

Upozornění akorát pro ty z vás, kteří svou postel neobývají sami. Přítel mi můj graf hodně narušoval. Telefon sice nesnímá všechny jeho pohyby, ale některé ano a data jsou potom zkreslená.

Zkoušeli jste někdy používat podobnou aplikaci? Přijde vám zajímavé monitorovat si spánek nebo naprosto zbytečné?
Děkuji za přečtení a vaše komentáře. A nezapomeňte vstávat pravou nohou! :)

23 komentářů:

  1. Nemůžu uvěřit co všechno za aplikace už existuje :D Sleep Better with Runtastic určitě vyzkouším! :)
    Infinity of Colors

    OdpovědětVymazat
  2. Je to docela zajímavý, akorát co vím, tak prý není zdravé spát s mobilem takhle blízko :) ruší to spánek atd. Tak nevím, jestli to používat každý den :D
    u mě na blogu giveaway - www.getmovincz.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, to se mi taky nelíbí. Ale dávám si ho třeba do režimu letadla nebo alespoň vypínám data. :)

      Vymazat
  3. Žádnou takovouhle aplikaci jsem nikdy neměla, ale určitě je to zajímavá věc a možná to vyzkouším. Na svém spacím režimu si docela zakládám tak jsem zvědavá jaký graf by mi vyšel :)

    SweetElis

    OdpovědětVymazat
  4. Zní to zajímavě a nechápu jak to ten mobil může poznat :D určitě to ale stáhnu a zkusím :)
    Verranda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to taky moc nechápu. :D Různě jsem to hledala a asi fakt prostě jen vnímá otřesy na posteli a je možné, že i slyší dech.

      Vymazat
  5. Ach, čo tí ľudia už nevymyslia :D Vyzerá to zaujímavo, no tiež by dosť zaujímalo, ako to dokáže ten mobil rozoznať. Príde mi to trochu absurdné, asi tak, ako mal google raz taký nejaký program či čo - iba matne si na to spomínam -, s vôňami. Napríklad vôňa mokrého psa. Vážne by ma zaujímalo, ako sa to dá rozšíriť cez elektroniku :D Super článok!
    Inak, na mojom blogu teraz prebieha prvá Giveaway - bola by som nesmierne rada, ak by si sa zapojila!

    Hello, my name is Ev

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vymýšlejí opravdu bláznivé věci. :D Jsem zvědavá,s čím ještě přijdou.

      Vymazat
  6. Telefon si nahraje mluvení ze spaní? :D To bych se ráno asi hodně pobavila! :D Skvělý tipy, děkuju :)

    Janina

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to je fakt zajímavé. Ale upřímně - na co teď aplikace neexistují? Seděla jsem u doktorky v čekárně a tam představovali (v tv) aplikaci, do které se zapíše, jaké prášky beru, jakou mám krevní skupinu (což teda nevim), kdy mám jít na kontrolu atd. Prostě je to diář a tyhle informace se dají sdílet i na pc a nebo se svou rodinou. Ale takovou věc já neužiju.

    Jsme stejně staré a já mám opačný problém. Neumím spát dlouho. Prostě se ráno vzbudím a vylezu z postele. Ale vykopat přítele z postele je fakt umění, to je vždycky: "Hele už máš šest!" - "Vstávám o půl." - "Vstávej!" - "Ne, až v 6:30!" - "Ale ono je už 6:34!!!" - "Fakt jo?" - "Vylez z té postele, už je 6:40!" A tak to občas pokračuje do 7:15, kdy už fakt musí jít :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky jen tak nezvládnu vylézt z postele, vůbec se příteli nedivím. :D

      Vymazat
  8. Já používala Sleep better...ale nic jsem o tom nezjišťovala a vůbec netušila, jak ty grafy vlastně tvoří, na základě čeho. Takže pro ěm opět užitečný článek ;) Asi appku začnu opět používat :) Ikdyž o prázky jsem vážně líná :D
    http://chaoticandglamour.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  9. Great Post....

    Would you like to follow each other on GFC, G+ and Instagram?

    vivianista.com

    OdpovědětVymazat
  10. vôbec som nevedela, že také niečo je :D asi si to vyskúšam... ako ale zistí, kedy som zaspala? :D a to hovorenie zo sna by ma moc zaujímalo :D
    www.gummybaum.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si to vysvětluju, tak, že když usnu, tak se přestanu vrtět a jinak dýchám - tak asi podle toho. A s tím mluvením ze spaní, to bych se ráno zasmála.. :D

      Vymazat
  11. O tej pre Android som už počula, no neskúšala som ju ešte.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář