čtvrtek 10. září 2015

Čtvrteční recenze VIII. - Duolingo

Krásný den přeji,
během svého studia na střední i vysoké škole jsem se začala učit mnoho jazyků - angličtinu, francouzštinu, ruštinu, španělštinu a dva týdny jsem věnovala snahu i němčině. O žádném z nich, kromě angličtiny, však nemůžu s čistým svědomím říct, že bych se pomocí něj domluvila v cizině. Co se týče ruštiny, s kamarádkou si vždy po pár sklenkách vína myslíme, že jsme téměř jako rodilí mluvčí (ale když dáme k českým slovům ruský přízvuk tak to neznamená, že mluvíme rusky), ve francouzštině budu navždy začátečník a ve španělštině jsme se za dva semestry naučili jen výslovnost a časovat sloveso být. Super. Ale já bych tak ráda ty cizí jazyky uměla.

Když minulý týden byla moje sestra po svých prvních pár dnech na střední nešťastná z francouzštiny, chtěla jsem jí pomoci. Svými znalostmi už to rozhodně nedovedu, a tak jsem si vzpomněla na Duolingo. Víte o co se jedná? Je to skvělý online výukový program jazyků a je zdarma. Shodou náhod jsem v posledním díle Aplikací na Prima Cool zahlédla, že existuje i aplikace Duolingo, a tak jsem se ji rozhodla pro dnešní díl aplikací otestovat.


Aplikace Duolingo je skvělá. Je zdarma a bez reklam (říkám si, na čem teda vydělávají?) pro Android, iOS i Windows Phone. Na začátku si zvolíte svůj cíl (kolik minut denně chcete věnovat učení se jazyku) a pak už si můžete vybrat samotný jazyk. Pro česky mluvící uživatele je bohužel na výběr jen angličtina, ale věřím, že většina z vás zvládá anglické základy a to je vše co potřebujete pro naučení se základů dalšího jazyka. Opravdu. Pokud znáte anglická slovíčka jako woman, man, girl, boy, slovesa be, eat a have, nebude to pro vás problém.
Já jsem se na www.duolingo.cz začala učit švédsky. Na následujících obrázcích můžete vidět, že při zapnutí aplikace na telefonu jsem již měla hotové základy a fráze, které jsem předtím dokončila na notebooku. Naučila jsem se říct "Tack så mycket och hej dä." - Děkuji mnohokrát a neshledanou; nebo "Jag är kvinna"- Jsem žena. :D V aplikaci jsem potom začala slovíčka z oblasti jídla.

Aplikace vás učí různými způsoby - nejprve vybíráte z obrázků slovo, které se vám ukáže, to je lehké, potom přichází na řadu překlad vět (jak z angličtiny do švédštiny, tak ze švédštiny do angličtiny), poslech (řeknou vám větu a vy ji přepíšete), mluvení nebo i spojování párů slov, výběr správného slovíčka do věty a podobně.





Pokud jeden z úkolů uděláte špatně, aplikace vám ho později "podstrčí" ještě několikrát - dokud se ho nenaučíte. Tímhle stylem plníte postupně jednotlivé okruhy. A abyste nezapomněli to, co jste se už naučili, můžete si "posílit své dovednosti" a spustit si test, kde vám aplikace vybere z každého naučeného okruhu něco. Tím si rychle připomenete nabyté znalosti. A aby vás aplikace udržela v činnosti, za každý splněný okruh se vám přičítá XP, plníte určité cíle a vaše pokroky se vám zobrazují na grafu. Je to poměrně dobře propracované.


Angličtina

Pokud se chcete učit angličtinu, ale nějaké základy již máte, můžete si udělat test, který vás zařadí do určité úrovně (toto samozřejmě platí i pro ostatní jazyky). Odemkne se vám tak vše, co podle aplikace už umíte. Mně to kvůli chybám ve členech (ne, ty se opravdu nikdy nenaučím správně) hodilo na 7. úroveň z deseti, ale následující lekce jsem stejně znala (budoucí čas, předpřítomný apod.), takže jsem během následující hodiny dodělala celou angličtinu. Každý okruh je totiž tvořen z několika podúkolů, které buď budete plnit jeden po druhém, nebo pokud si myslíte, že vše z tohoto okruhu již znáte, můžete jej přeskočit. Aby se tak stalo, musíte ale splnit souhrnný test z celého okruhu, kde můžete udělat maximálně tři chyby.


Systém otázek je stejný jako jsem popisovala u švédštiny. Bála jsem se toho, že bude mít aplikace problém s doslovnými překlady, jelikož čeština je jazyk, kde každá anglická věta má více možností překladu. Slovní zásoba aplikace je ale rozsáhlá a vezme vám různé varianty překladů. Zde jsem byla naprosto spokojená.


 Shrnutí

Duolingo je opravdu skvělý pomocník, když se chcete naučit cizí jazyk. A to ať už se rozhodnete použít online verzi nebo aplikaci. Češi se mohou ve svém rodném jazyce učit jen angličtinu, ale věřím, že jen málokomu bude dělat problém použít angličtinu na naučení se dalšího jazyka.
Celý systém výuky je velmi propracovaný, nenašla jsem ani jednu chybičku. Učí vás cizí jazyk nenásilnou a hravou formou. Uživatelské prostředí aplikace je velmi přehledně a jednoduše udělané a moc se mi líbí. Pokud se chcete v nějakém jazyce zlepšit nebo se začít učit nový, vřele vám Duolingo doporučuji.

Učíte se cizím jazykům jen ve škole, nebo tomu věnujete více svého času? A pokud ano, chodíte například na nějaké kurzy nebo se raději doučujete sami?


45 komentářů:

  1. Zajímavá aplikace :) Já mluvím anglicky a španělsky, ale chtěla bych umět taky mnohem víc :)

    Ili Libertad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Španělštinu chci moc umět. Za ty dva semestry jsem se nenaučila opravdu nic. Vlastně jo. Umím se zeptat, kde je záclona... Velice potřebné. :D

      Vymazat
  2. To je úúúúúúúplne super fakt díky pretože chcem sa učiť švédsky a nórsky a u nás to nikto nevyučuje.

    OdpovědětVymazat
  3. Na Duolingo jsem narazila teprve asi před měsícem a nemůžu si to vynachválit. Je to opravdu super aplikace, ikdyž místama má své mouchy. Jinak je to ale skvělý společník při dlouhé chvíli. Místo toho abych si zahrála nějakou hru, zapnu Duolingo a naučím se další lekci. Je to fakt super! :)
    Michelle B :)

    OdpovědětVymazat
  4. Páni, díky za super tip! Já se jazyky také učím moc ráda, ve škole i jako samouk, momentálně angličtina+němčina+francouzština. A fráninu mám teda nejradši, je strašně krásná :) The Colorful Blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Francouzština je nádherná. :) Jen se s ní asi nějak nemůžu sžít, když se jí učím pořád dokola a pořád nic.. :D

      Vymazat
  5. Wau, zaujímavá aplikácia. Akurát som sa teraz dala na ruštinu, uvidíme čo z toho bude. :D..:)

    http://accessoriesforbeauty.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ruština je super. Hrozně mě baví. A strašně ráda čtu azbuku. :D Tak držím palce, ať ti jde a baví tě stejně. :))

      Vymazat
  6. Duolingo znám už stráášně dlouho, nedávno jsem se k němu zase vrátila a občas na něm procvičuji angličtinu. Je to vážně super, hravé, takže i ty, kdo angličtinu nesnáší to přinutí úkol udělat :)

    SweetElis

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, na mě nedávno taky koukali zvláštně, že to ještě neznám. :D A je to opravdu fajn. :))

      Vymazat
  7. O tomto som ešte nepočula. Nechceš skúsiť nejakú APPku na rozvýjanie logiky - nejakú ale fakt dobrú. Práve také niečo zháňam :) DIKI

    www.co-je-dobre-to-musim-mat.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  8. Wau! Tak to je uplně super zajímavý, to musím mít!
    Zvu tebe i tvé čtenářky ke mně na giveaway o rtěnku Maybelline! :)
    I am clarella ...

    OdpovědětVymazat
  9. Wááu :D to znie naozaj skvelo :D

    Pozývam ťa aj všetkých tvojich čitateľov na GIVEAWAY !!!!!!!!!!!!!
    Girl with pink nails - GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat
  10. Tak tuhle aplikaci musím stáhnout, děkuju za tip!♥
    ADEL'S FASHION LIFE

    OdpovědětVymazat
  11. Tak to vypadá skvěle! Asi to zkusím, děkuju! :)

    OdpovědětVymazat
  12. O Diolingu jsem se prvně dozvěděla od mojí mamky, která o něm četla v jednom časopisu. Začala se tak učit anglicky a začala mě ponoukat, ať si to taky stáhnu :D no angličtinu umím celkem dobře, ale hodně mě láká se naučit další jazyk :) alespoň základy :)
    Jinak se mi tvůj blog moc líbí :) má krásný desing a tvoje články se mi strašně moc dobře čtou, takže sleduji :) Cappuccino Lover

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, to mě neskutečně těší. :) Ono alespoň ty základy jsou někdy velkou výhodou. :))

      Vymazat
  13. Jé, to je zajímavá aplikace :-), ráda ji vyzkouším, neboť bych se zase ráda jazykům věnovala, díky za tip :-)
    Glamour and beauty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, budu ráda, když se ti zalíbí a budeš ji používat. :)

      Vymazat
  14. Super článek, třeba konečně popojedu s mojí francouzštinou. A aby mi nic dalšího neuniklo, hned se k tobě zapisuju :-)

    Jsi krasna

    OdpovědětVymazat
  15. Páni, tohle je super aplikace. Děkuji za tip. Třeba se konečně dokopu postoupit ve španělštině dál než k první lekci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně to bych si taky přála. :D Já děkujo za pochvalu :)

      Vymazat
  16. to s tou ruštinou a vínem mě pobavilo :D jsi skvělá :)
    www.plesatazpevacka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  17. O aplikaci jsem nikdy neslyšela, ale krásně obsáhle jsi jí popsala :) Může se opravdu hodit, zvlášť když se chce člověk naučit jazyk co nejrychleji! Může si ji totiž otevřít jak často se mu zlíbí :)

    www.maredifragole.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za pochvalu. :) Přesně tak, tady je možné se naučit jazyk celkem rychle. Já teda čím rychleji se něco učím, tím rychleji to zapomenu. :D Takže musím pořád opakovat.. :)

      Vymazat
  18. Učím se anglicky a německy, též bych chtěla jít do švédštiny :) Takže aplikačku stahuju ihned :)
    http://chaoticandglamour.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super. Švédština je krásná. :) Akorát nevím, proč jsem nezačala norštinou, když tam mám v létě jet.. :D

      Vymazat
  19. Ježiš to je výborný nápad!:-) Jsem na tom s jazyky jako ty, dobře umím jenom anglicky a chtěla bych ještě alespoň jeden další jazyk...děkuji za tip:-)

    fitnesslamka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  20. woow, tak to je moc super appka. Ja sa už strašne teším, kedy budem mať nový mobil a nasťahujem si tam také skvelé appky :3
    Original copy blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, je skvělá. :) Tak to abys ho měla co nejdříve! :)

      Vymazat
  21. Musím uznať, že toto sú fakt užitočné články, už som si vďaka nim stiahla pár aplikácií. Ja sa momentálne najviac teším Filtru modrého svetla, pomáha mi to zaspať, nie som totiž príliš typ, ktorý si ľahne a hneď zaspí u mňa to strašne dlho trvá a toto mi fakt pomáha, nainštalovala som si niečo podobné aj na notebook a som šťastná ako blcha. Teším sa na ďalšie podobné články.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář