pondělí 29. srpna 2016

Bali - den třetí: Pokousané opicí

Krásný den přeji,
dnešní vyprávění z Bali bude o něco dobrodružnější. Vydaly jsme se totiž do Monkey Forest za opičkama. Byly jsme o něco šikovnější, než předchozí den. A Kačku pokousala opice.

Předchozí dvě vyprávění si můžete přečíst tady:
Svozu jsme daly druhou šanci, ale opět nejel a tak jsme se vydaly znovu na 4 km dlouhou cestu do centra města Ubud. Vůbec mi to ale nevadilo, protože je pořád na co se dívat. Hinduisté si dávají před dveře domu oběti bohům - takové malé talířky naplněné jídlem, květinami, někdy i mincemi. Chudí dávají třeba jen list a na něj trochu rýže. Zapalují u toho vonné tyčinky a dělají zvláštní rituál. Kačka už do jedné stoupla. Dělají to každý den a tak se odpad hromadí. Někde na to mají zvláštní komposty, někde se to prostě jen hromadí na chodníku. Alespoň mají ti toulaví psi co jíst. Zajímavé jsou benzínky. U silnice stojí stánek a benzín tam mají ve skleněných lahvích a petlahvích. Nalévají to přímo z nich, vypadá to zajímavě a vůně benzínu člověka hezky praští přes nos, když jde kolem.
Třetí den byla dopravní situace ve městě strašná. Bylo celé zacpané. Nemají ve městě semafory a podle mě nerespektují žádná pravidla. Už jsme se trochu naučily pohybovat se v tom. Nikoho tam totiž nezajímá, že chce chodec přejít silnici. Celkově tady na chodce nehledí. Přes chodníky jsou postavená auta a skútry, takže chodci musí jít silnicí, kde už tak jedou třeba čtyři vozidla vedle sebe. Přechody jsou na silnici vyznačené asi jen tak pro srandu, protože nikdo nezastaví. Musely jsme tam vždy prostě vběhnout.
Konečně jsme našly Ubud Palace, byl krásný, ale nic ohromného. Hezčí bylo jezírko před ním plné lotosů a most přes něj. Chtěly jsme si sednout na oběd do restaurace přímo před něj s krásným výhledem, ale místa vepředu mohli návštěvníci obsadit jen s podmínkou, že utratí minimálně 250 tisíc rupií na osobu. Tak jsme šly dál. Našly jsme krásnou restauraci, která byla pod listy palem a krásnými stromy, vyzdobená jejich sochami. Já jsem si dala steak z tuňáka za 99 tisíc rupií a Kačka hranolky a smažené sépiové kroužky. Bylo jí pak samozřejmě těžko.
Pak jsme se vydaly do Monkey forest, celé natěšené na opičky. Zpočátku jsme fotily úplně každou opici, co jsme potkaly. A že jsme jich potkávaly opravdu hodně. Ale byly tak roztomilé! Někdy mi přišlo, jako by ony přišly, aby pozorovaly lidi, a ne že tam jsou od toho, aby byly pozorovány. S důležitými výrazy si seděly podél cesty a nechávaly se krmit. Jako by věděly, že tam jsou lidi kvůli nim a užívaly si tu pozornost. Teda dokud někdo nestrčil telefon až moc blízko k jejich mladým, to pak pěkně cenily zuby. Po chvíli jsme potkaly opičku, co honila nějakou paní a snažila se jí chytit za nohu. Chtěly jsme to využít jako super příležitost fotky s opicí, tak šla Kačka blíž k ní. Opice toho využila, chytla ji za nohu, kus vyšplhala a zakousla se do ní. Naštěstí jen trochu a jsou očkované. Ale otisk zubů měla a taky nohu od bahna. Zrychlily jsme tempo chůze. Co nejdál od téhle šílené opice. Cestou jsme míjely paní, které skočila opice na hlavu, vzala jí čepici a rychle pelášila pryč.
Tohle nám ale nestačilo. Potřebovaly jsme fotku s opicí. A tak jsme si za 20 tisíc rupií koupily malý svazek banánů. Odešly jsme kousek od davu a šla jsem na to. Funguje to tak, že se vezme banán a dá se nad hlavu. Opice to vidí a vyleze si pro něj. Důrazně doporučui dělat to jen když je v okolí jen jedna opice. Zkoušela jsem to několikrát, pořád jsem neměla tu správnou fotku. Když jsme se zvládly koukat do foťáku obě, tak byla fotka rozmazaná a nebo jsem celá špinavá a zpocená sama vypadala jako opice. Po prvním pokusu jsem vzala do ruky banán, že si najdu místo na další fotku. To ale zahlédla poměrně velká opice s mladým kolem krku a vydala se zamnou. Ve zmatku jsem si hodila banán za tričko, ona to ale viděla a snažila se tam dostat spodem. Tudy to nešlo, tak mi vlezla za krk a snažila se horem. Tak jsem byla nucena jí ho dát. Kolemjdoucí si mě fotili jako atrakci, nadšení z toho, jaký úlovek mám. Připadala jsem si ale, že já jsem úlovek té opice. Šla jsem pro další banány. Ještě než mi paní stihla vrátit peníze, vrhla se na mě opice. Jeden banán mi nelítostně vzala, rozbalila ho u mě za krkem, půlku hodila na zem a sápala se po dalším. Už ani nevím. Jak jsem ji setřásla, ale dva banány jsem zachránila. Poslední pokus na fotku jsem dělala opodál. Ta opice prostě jen přišla, vyškubla mi ten banán z ruky, ani se neobtěžovala vylézt až na ramena a zapózovat. Jakmile odešla, tak se ke mě seběhly dvě menší opičky a začaly prozkoumávat, jestli nezbylo něco dobrého. Když si spletla barvu mých vlasů s banánem a začala ochutnávat, setřásla jsem je.
Kačka celá vystrašená z prvotního zážitku si opice na krk pečlivě vybírala. Když už jsme našly tu potencionálně pravou, dala banán nad hlavu. Opice pózovala poměrně zkušeně. Pak se podívala Kačce mezi prsa, jestli tam není zastrčený banán. Nic nenašla, tak se začala dobývat do batohu. Strašně ji naštvalo, že ji Kačka setřásla, začala na ní cenit zuby a pak nás honila. My jsme samozřejmě jako hrdinky utíkaly pryč. Celé špinavé a poškrábané. Ale měly jsme svoje fotky! Prales byl ale moc krásný. Zatím nejhezčí místo kde jsme byly. Uprostřed tekla říčka, kolem ní byla postavená kamenná cestička. Všude liány a obrovské stromy. Mezi porostlými skalami vedly lávky, ze kterých byl krásný výhled.
Celé zničené a zpocené jsme šly domů. Už jsme se viděly v bazénu. V obchodě jsme koupily něco na večeři a nechaly se dovést taxíkem za 50 tisíc rupií k hotelu. Náročný den. Následující den nás čekala rýžová políčka a den poté už přesun na sever do dalšího hotelu. V dalším článku se také dozvíte, co za nočního návštěvníka jsme měly v pokoji. Ještě teď jsem z toho vyděšená.

Kačka si po příjezdu z Bali podstoupila preventivně očkování proti vzteklině. Poležela si v nemocnici a dostala tolik injekcí, že mě určitě navždy bude proklínat za to, jak jsem jí navedla jít pózovat k opici. Bavila tím příběhem ale celou nemocnici.

30 komentářů:

  1. Fakt dobrej článek! :D

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý článek, miluji od malička opičky. :D

    www.dendyss.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. Jsou vtipné, ale už z nich mám trochu respekt. :D

      Vymazat
  3. Super članok! Vyzerá že bali je veľmi pekné miesto.

    www.simplykristinasblos.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  4. Wau, tam by som sa tiež chcela v budúcnosti pozrieť, akurát by som sa bála tých opičiek :D
    https://ankalooksword.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou zákeřné, asi lepší, když tam člověk jde s respektem. :D

      Vymazat
  5. V Bali som ešte nikdy nebola, no vyzerá to tam naozaj krásne. Osobne by som mala pred opicami rešpekt, nakoľko ide o nevycvičené zvieratá, no určite to i napriek tomu musel byť super zážitok

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevycvičené a hlavně strašně mazané a vyčůrané. :D Ale super zážitek to byl. :)

      Vymazat
  6. Jéééé závidim, hned bych se tam taky jela podívat, ale jsem srab, takže bych se opic bála a nejspíš nakonec taky zdrhala :D

    OdpovědětVymazat
  7. Krásne fotky, úplne iná kultúra a všetko. A opica je zlatučká. :)

    www.rebelliouslily.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  8. Po ránu mě tento článek opravdu pobavil, na to jen tak nezapomenete! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda. :)) Nezapomeneme, opravdu silný zážitek. :D

      Vymazat
  9. Really cool pics. :D

    If you want us to follow each other, let me know on my blog
    xoxo

    http://badassvampire.blogspot.rs/

    OdpovědětVymazat
  10. Smála jsem se celou dobu :D Teda já bych rozhodně nechtěla, aby po mně lezly opice, ale bylo by vtipné tuhle příhodu vidět :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, to jsem ráda! :D No, ono na jednu stranu je to fakt sranda mít ji na ramenou, ale musí člověk vychytat milou opici. :D

      Vymazat
  11. Super fotky! Ty opičky jsou boží! :)
    foodbykate.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  12. Fotky sú skvelé, ale z tých opíc by som bola asi skôr vydesená :D a na konci čo píšeš o tom nočnom "návštevníkovi" tak to mám už husiu kožu teraz :D ja moc na také pavúky a zvieratká niesom, a zaujíma ma, čo ste to tam teda mali
    Tvoje články ma bavia, lepšie ako pozerať relácie o cestovaní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, to mě moc těší. Děkuju. :) No tak to by se ti ten náš návštěvník určitě vůbec nelíbil. :D

      Vymazat
  13. Super článok a pekné fotky :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  14. Ah, to musí byť dovolenka snov. Tie opice sú teda zážitok, sú naozaj roztomilé a myslím, že som práve na svoj zoznam snov pridala ďalší jeden. ♥ Ako inak, naozaj pekný článok a ešte lepšie fotky. O Bali len tak každý deň nečítam. :)
    SweetSunshine

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. Jsem ráda, že je článek přínosný. :) Bali jistě stojí za to, aby byl na seznamu. :))

      Vymazat
  15. Sociální obchodování spočívá v otevření trhů pro každého. Na eToro se můžete spojit, obchodvat a sdílet znalosti s miliony obchodníků a investorů. Navíc můžete kopírovat obchodní rozhodnutí obchodníků, kteří odpovídají vaší strategii. Registrujte se nyní a získejte chytřejší obchodní rozhodnutí využitím rozumu našich obchodníků s nejlepšími výsledky.

    Obchodujte kdekoliv Váš čas je drahý. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu

    Otevřené obchody na eToro - 227,651,647

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář