čtvrtek 16. července 2015

Čtvrteční recenze II.

Je tady čtvrtek a s ním i nové recenze. Dnes se podíváme na fitness aplikace, které nám pomáhají sníst správné denní množství kalorií a základních živin. Jednu z nich používám už nějaký čas a naučila mě uvědomovat si, co vlastně jím. Tělo stejně jako vodu, která byla tématem posledního článku, potřebuje vyvážené množství živin aby mohlo správně fungovat. A tak si myslím, že jsou tyto aplikace důležitým pomocníkem nejen při hubnutí, ale celkově při zdravém životním stylu. 

Podíváme se na tři aplikace: Myfitnesspal, Yazio a české Kalorické tabulky.


Myfitnesspal

Myfitnesspal má jedno velké plus - je dostupná pro Android, iOS i Windows Phone. Ale to není jediná dobrá věc. V databázi má přes 5 milionů jídel! Je sice v angličtině, ale to se netýká jídel. Když do vyhledávání zadáte "svíčková", najde vám ji i s knedlíkem. Můžete si zaznamenávat jak jídlo, tak své denní aktivity, změny váhy, vypité množství vody a dokonce i sdílet statusy se svými přáteli, kteří aplikaci také mají.



Na začátku zadáte své údaje a určíte, jestli chcete zhubnout, přibrat nebo si udržet váhu. Také si můžete zadat cíle například v podobě cvičení za týden nebo odcvičených minutách.
Do databáze samozřejmě můžete přidávat své vlastní recepty a sledovat své úspěchy v grafech. Také si můžete nastavit upozornění, když si zapomenete v určitý čas přidat do aplikace jídlo.

Myfitnesspal má i webovou stránku, kterou si můžete propojit s telefonem a zadávat jídla i na počítači, když u něj zrovna sedíte. Jediné co se mi nelíbí je, že neukazuje souhrn sacharidů, tuků a bílkovin snědených za den. Musíte kliknout na samotné jídlo, abyste viděli co v něm je. Pokud ale narazíte na jídlo u kterého si někdo dal práci s vyplňování, dozvíte se i přesné množství různých vitamínů, proteinu apod.

Když na konci dne ukončíte zadávání, aplikace vám dá radu - například pokud jste snědli málo, napíše vám to, vysvětlí proč musíte jíst více a dá nějaká doporučení.

Aplikace je zdarma s pár otravnými reklamami.

Yazio

Yazio pro mě bylo zklamáním. Aplikace je sice celá v češtině a má krásný design, ale výběr jídel je žalostný. Nenašla jsem v ní ani obyčejné červené rajče (nebo má rajče nějaký speciální název, který mě nenapadl?).


Zaznamenávat si můžete jídlo, cvičení a změny váhy. Aplikace sleduje váš pokrok.

V základní verzi je zdarma, PRO verze je za 25 euro na rok, což mi přijde naprosto přemrštěné vzhledem k tomu, co aplikace nabízí.

O moc více jsem ji nezkoumala, protože svou hlavní funkci pro mě nesplnila.
Dostupná je pro Android a iOS.

Kalorické tabulky

Kalorické tabulky jsou česká aplikace s databází přes 69.200 jídel a 1.000 aktivit. Používám ji už poměrně dlouho a jsem nadmíru spokojená. Začala jsem si zaznamenávat jídla nejdříve na webových stránkách KalorickéTabulky.cz, ale pak jsem objevila i tuto aplikaci díky níž si mohu jídlo zadat kdykoliv a kdekoliv.


Nejprve doplníte informace o sobě a aplikace vám vypočítá veškeré potřebné údaje - kolik kcal byste měli sníst, kolik bílkovin, sacharidů, tuků a dokonce i vlákniny. Počítá i vypité množství tekutin a od snědeného množství odečítá vaše denní aktivity.
Databáze jídel je bohatá, jen párkrát se mi stalo, že jsem něco nenašla. Co nenajdete ale můžete po pár dnech zadávání jídel přidat do databáze sami.

Aplikace je zdarma, ale má opravdu hodně reklam. Dostupná je pro Android a iOS. Windowsáci ale nezoufejte, pokud máte internetové připojení, uložte si na plochu záložku s webovou stránkou a můžete tabulky také používat. Není to sice tak pohodlné, ale jde to.

Shrnutí

Pokud váháte, kterou aplikaci si pořídit, říkám jednoznačně Kalorické tabulky. Jelikož je aplikace česká, jsou česká i všechna jídla v databázi a není tak těžké cokoliv najít. Oproti Myfitnesspal u mne vyhrává především díky zobrazování množství základních živit. Jinak bych volila i tuto aplikaci, která je také velmi dobře udělaná s velkou databází jídel.

Pokud se vám článek líbil, zastavte se i za týden. Podívám se pravděpodobně na další fitness aplikace, ale tentokrát zaměřené na trochu něco jiného. Nechte se překvapit. ;) A nebo se připojte k mému blogu ať vám příští recenze neunikne. :)

Do komentářů mi napište, jestli se vám tento typ článků líbí a jestli vám něco přinesl. Budu se těšit.

8 komentářů:

  1. Já mám zkušenosti právě s kalorickýma tabulkama a jsem taky nadmíru spokojená!! Nejlepší aplikace, která mi při mé menší dietce opravdu pomohla ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. aplikácie vyzerajú fajn, ale skúsim asi tie kalorické tabuľky :)
    ľúbezná

    OdpovědětVymazat
  3. Nikdy jsem na toto zapisování nebyla a spíš jsem to odsuzovala...moje bývalá kamarádka se zbláznila a jedla jen 8 piškotů a salát...prostě bez komentáře :/ Ale uznávám, že pokud by někomu nehráblo...byla bych to používala. A asi budu. Jen mi ji pořád připomínají a strašně to bolí :)
    Jinak skvělý článek! ;))
    http://chaoticandglamour.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je špatně, no. :( Tyhle aplikace budou fungovat jen pokud se dodržuje opravdu to, co vypočítají. Člověk tam má dosáhnout určitého počtu kcal za den nejlépe tím, že bude mít vyvážený jídelníček. Nesmí se to špatně pochopit a snažit se mít málo tuků v jídle a hodně vlákniny například. Musí to být prostě v rovnováze celé.

      Vymazat
  4. Používala jsem kalorické tabulky a vyhovovali mi, ale teď už nepoužívám nic a jím jak jím :D :)
    Denissebeauty.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mívám období kdy jím jak jím. :D Ale přijde mi, že ty tabulky mě nasměrovaly alespoň lepším a zdravějším směrem. :)

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář